____VANHOILLISLESTADIOLAISUUS____ Pohjolan Kristillisyys vai Jotain Ihan Muuta?

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat."

Name:

larsleevi@gmail.com

Sunday, September 24, 2006

SYNTISIN SILMIN

Katso Hannu Karpon reportaasi "syntisin silmin". Ohjelma kertoo meille hieman siitä, mitä on vanhoillislestadiolaisuus, tai ainakin mitä se oli 1970 ja 1980 luvuilla. Dokumentti on tehty -80 -luvun alussa. Vaikka aika oli eri, ja johtohenkilöt ovat vaihtuneet, ovat SRK:n ideologia ja rakenteet edelleen samankaltaiset. Sitäpaitsi, eikös "Jumalan Valtakunta" ole [opillisesti] muuttumaton? Sama eilen, tänään ja iankaikkisesti...

KATSO VIDEO TÄÄLTÄ!

Wednesday, September 06, 2006

PLUS-MIINUS-NOLLA?

Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Ja päinvastoin. Vanhoillislestadiolaisuuteen kuuluu paljon positiivisia asioita, mutta myös huonoja puolia. Analysoimme nyt hieman tarkemmin plussat ja miinukset.

PLUSSAT

+ Yhteisöllisyys - Tietynlainen turvaverkko ja samaan porukkaan kuuluminen.
+ Kristillisyys - He julistavat kuitenkin ristiinnaulittua Kristusta.
+ Epäkaupallisuus - VL:lle uskonto ei ole bisnestä. Usein suuret perheetkin opettavat arkielämän askeettisuuteen.
+ Raittius - Kansakunnan [talouden] kannalta vanhoillislestadiolaisuus on erittäin hyvä liike.
+ Isänmaallisuus - Kansakunnan [talouden] kannalta vanhoillislestadiolaisuus on erittäin hyvä liike.
+ Perhekeskisyys - Ison perheen lapsena oppii jakamaan omastaan ja on leikkikavereita aina ympärillä.

MIINUKSET

- Yhteisöllisyys - Ei tilaa erilaisuudelle.
- Äärikonservatiivisuus - Lähtökohtaisesti kaikki uusi on kiellettyä, kunnes toisin päätetään.
- Lukuisat Väärät opin kohdat, jopa harhaoppisuudet
- Suhtautuminen muihin kristittyihin - Dialogi vaikeata, kun toinen puoli ei pidä muita kristittyjä uskovaisina.
- Ehdollinen hyväksyminen - Usein ihminen hyväksytään aidosti vasta sitten kun hän kuuluu joukkoon. Näin saattaa olla jopa perheen sisällä.
- Tupakointi - Tupakointi on yleistä, jopa alaikäisten keskuudessa. Tässä on toki perhekohtaisia eroja.
- Rahan haaliminen - Suuret perheet ovat hyvä [teko]syy haalia rahaa. Työ ja talous ovat yllättävänkin yleiset puheenaiheet heidän keskinäisessä kanssakäymisessään. Diakoniatyö jopa omien keskuudessa on lähes olematonta. Perheiden tuloerot, toisin kuin lapsimäärät, ovat seurakunnan sisällä todella suuret.
- Epäloogisuudet - Kaikkia ne eivät haittaa, mutta useita - liikkeen sisällä ja ulkona - ne ärsyttävät.
- Naisen asema
- Nainen EI SAA meikata eikä käyttää korvakoruja. Perheessä naisen tehtävä on käytännössä synnyttää lapsia ja hoitaa kotia. Suuret lapsimäärät rasittavat luonnollisesti naisia enemmän kuin heidän miehiään.
- Kiihkoisänmaallisuus - Rasisimia esiintyy myös pohjanmaalla.
- Lakihenkisyys - Sanat "yksin armosta" ovat heille vain sanoja, eivät konkretiaa. Lakihenkisyys tekee osasta VL:iä kovia ja ylpeitä, vieläpä tavalla jota he eivät itse huomaa.
- Perhekeskisyys - Vanhatpiiat ja vanhatpojat saattavat tuntea itsensä hieman ulkopuoliseksi.
- Suurperheen häslinki - Osa lapsista saattaa saada liian vähän huomiota ja aikaa vanhemmilta. Toiset pärjäävät vähemmälläkin, mutta osa tarvitsisi enemmän aikaa ja tukea vanhemmilta.
- Heikohko ulkolähetystyö - Lähetystyö on käytännössä muissa maissa asuvien [suomalaisten] VL-ihmisten pyynnöstä tapahtuvia seuramatkoja. Mihinkään katulähetyksiin, kaupunkimissioihin, pakanalähetyksiin tai muihin vastaaviin, usein vaarallisiinkin, operaatioihin he eivät osallistu. Tämä on hieman outoa siinä valossa, että jos [kun] he uskovat olevansa ainoita oikeita uskovia, luulisi heidän hieman aktiivisemmin tekevän lähetystyötä kauempanakin.
- "Eliittiuskonto" - Vain hyvä- tai keskituloisilla on varaa olla uskovainen, sillä vain heillä on varaa kasvattaa toistakymmentä lasta. Heikompituloisilla asutaan ahtaasti ja eletään miten kyetään. Mutu-tuntumalla hyvätuloisista VL-perheistä eroaa paljon vähemmän nuoria kuin heikompiosaisten perheistä. Ajan kuluessa tämä ilmiö kertautuu ja vanhoillislestadiolaisuuden luonne onkin nykyisin melko porvarillinen.