____VANHOILLISLESTADIOLAISUUS____ Pohjolan Kristillisyys vai Jotain Ihan Muuta?

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat."

Name:

larsleevi@gmail.com

Monday, July 03, 2006

TUNNETTUJA HENKILÖITÄ

Hautamäki, Aimo = Pastori, puhujaveli ja SRK:n pääsihteeri.

Havas, Wäinö [1898-1941] = Kirkkoherra, puhujaveli, kokoomuksen kansanedustaja, runoilija ja sotasankari. Suomen historian ainoa rintamalla kaatunut kansanedustaja. Havas oli vapaaehtoisena mukana viidessä sodassa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni ja toimi komppanianpäällikkönä jo heimosodissa. Kaatui Suojärvellä ollessaan pysäyttämässä neuvostoliittolaista hyökkäysvaunua 21.08.1941.

Kalliokoski, Terho = Ruokakeskon toimitusjohtaja ja Kesko-konsernin johtoryhmän jäsen

Karjula, Kyösti = Kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Kerola, Inkeri = Kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Lohi, Seppo = Filosofian tohtori, Simon kirkkoherra ja Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti. Lohi on julkisestikin arvostellut vanhoillislestadiolaisten 1970 -luvun vääristymiä, mm. oppia "Jumalan Huoneenhallituksesta", jossa seurakunnalla on Jumalan valtuudet ja se on erehtymätön.

Lääkkö, Matti = SRK:n johtokunnan puheenjohtaja. Sekaannusten välttämiseksi kerrottakoon että Lääköllä on Matti niminen poika.

Mäntylä, Kauko = SRK:n puheenjohtaja vuosina 1978-1983.

Nissilä, Keijo = Teologian tohtori. Hävisi piispanvaalit Samuel Salmelle, joka aloitti Oulun hiippakunnan piispan työt v. 2001. Puolsi naispappeutta.

Peltokorpi, Terhi = Entinen kansanedustaja. Nousi kansanedustajaksi heinäkuussa 2004 Anneli Jäätteenmäen tultua valituksi Euroopan parlamenttiin. Suomen Keskusta. Linkki

Pentikäinen, Antti = Kirkon ulkomaanavun johtaja. Presidentti Martti Ahtisaaren entinen neuvonantaja.

Pentikäinen, Mikael = Toimitusjohtaja, Sanoma-WSOY. Suomen tietotoimisto Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Rauhala, Niilo = Kemiläinen runoilija ja pappi. Vuoden 1986 virsikirjassa on kolmetoista Rauhalan kirjoittamaa virttä ja lisäksi monia suomennoksia ja muokkauksia 164 virressä. Osallistunut asiantuntijajäsenenä raamatun käännöskomiteaan ja kirkon virsikirjakomiteaan sekä Siionin laulut -kokoelman uudistustoimikuntaan.

Reinikainen, Erkki [1919-2006] = Eversti evp. SRK:n puheenjohtaja vuosina 1978-1992.

Rintala, Paavo [1930-1999] = Kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu näytelmiä, kuunnelmia ja romaaneja. Romaanit Sarmatian Orfeus [1991] ja Aika ja uni [1993] olivat Finlandia-ehdokkaita. Kääntyi elämänsä loppupuolella vanhoillislestadiolaisuuteen.

Särkiniemi, Seppo = Pappi ja kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Typpö, Leonard [1868-1922]= Oli kansanedustaja, runoilija, maanviljelijä ja puhujaveli Kalajoelta. Puolue oli aluksi Suomalainen Puolue ja myöhemmin Kansallinen Kokoomus.

Tölli, Tapani = Kunnanjohtaja ja kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Vaherjoki, Eino = SRK:n puheenjohtaja vuosina 1960-1978.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home