____VANHOILLISLESTADIOLAISUUS____ Pohjolan Kristillisyys vai Jotain Ihan Muuta?

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat."

Name:

larsleevi@gmail.com

Thursday, November 23, 2006

RY:n PUHEENJOHTAJAN PUHEENVUORO

Seuraava puuhenvuoro julkaistiin Vantaan Laurissa 2003. Vantaan Lauri on Vantaan seurakuntien viikkolehti. Linkistä aukeavalla nettisivulla myös Liisa Lestadiolaisen tarina. LINKKI
---

SUURPERHEET

— Lestadiolaisuudesta on monilla hyvin kaavamainen kuva. Tosiasiassa tilanne on paljon monimuotoisempi. Suurperheet ovat yleisiä, mutta joukossa on myös pienperheitä, kokonaan lapsettomia perheitä ja yksin asuvia ihmisiä. Ammatillinen kirjo on hyvin laaja. Alueellisesti eteläisessä Suomessa asuvien lestadiolaisten määrä kasvaa jatkuvasti. Helsingin rauhanyhdistys on maan toiseksi suurin, ja se on toiminut yli 100 vuotta. Paljasjalkaisia pääkaupunkiseutulaisia on yhä enemmän.

USKOVAISTEN YHTEYS

— Uskominen on lestadiolaiselle elämän tärkein asia. Sitä ei kuitenkaan ole tapana tuoda näkyvästi tai julkisuutta tavoitellen esille. Se toteutuu jokapäiväisessä elämässä ja päivittäisissä valinnoissa.

— Uskovaisten yhteys toisiin on läheistä ja mutkatonta. Erikoista on, että se kattaa kaiken ikäiset lapsista vanhuksiin. Yhdessä iloitaan ja viihdytään, mutta myös tuetaan vaikeuksissa ja autetaan eri elämäntilanteissa. Tämä on suuri lahja ja etuoikeus — osa Jumalan antamaa siunausta.

ANTEEKSISAAMINEN

— Perinteestä seuraa tiettyä sisäänlämpiävyyttä, joka ilmenee kielellisissä ilmauksissa. Osalla näistä on tärkeä opillinen ja sisällöllinen merkitys. Muutoin seurapuheissa puhujat pyrkivät käyttämään normaalia yleiskieltä ja kaikille tuttuja käsitteitä.

— Anteeksisaaminen on ihmiselle vapauttavaa. Siitä kumpuaa turvallisuus ja luottavaisuus eri elämäntilanteisiin ja tulevaisuuteen, myös vaikeuksia kohdatessa.

LASTEN KASVATUS

— Lestadiolaisuus painottaa nykyisin enemmän kasvatuskristillisyyttä kuin julistuskristillisyyttä. Kasvatuksella ja ohjauksella — ei säännöillä — on keskeinen merkitys esimerkiksi perheiden elämässä. Kiinteä perheyhteys ja puolisoiden keskinäinen luottamus tukevat lapsia ja nuoria ja antavat heille turvallisuutta, minkä arvoa ei voitane nyky-yhteiskunnassa kiistää. Uskomiseen ei ketään voi tietenkään pakottaa, vaan jokainen tekee itse oman valintansa.

LESTADIOLAISUUS ENNEN JA NYT

Lestadiolaisuus syntyi 1840-luvulla Ruotsin Lapissa pappi Lars Leevi Laestadiuksen vaikutuksesta. Laestadius koki herätyksen, jonka keskeisiä piirteitä olivat synnintunto ja syntien anteeksi saaminen. Niistä tuli hänelle elävän uskon perusta.

Laestadius saarnasi lappilaisille kovalla kielellä heidän synneistään, varsinkin alkoholinkäytöstä, saadakseen heidät synnintuntoon. Lestadiolaisuus levisi nopeasti myös muualle Pohjois-Suomeen.

1800-luvun lopulla lestadiolaisuus jakautui kolmeen ryhmään: uusheräykseen, esikoislestadiolaisuuteen ja vanhoillislestadiolaisuuteen, joka järjestäytyi Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistykseksi, SRK:ksi. Siihen kuuluu 200 paikallisyhdistystä ja noin 80 prosenttia kaikista lestadiolaisista. Myöhemmin SRK:sta erkani pari pientä ryhmää.

Vanhoillislestadiolaisten seuroissa on keskeistä spontaani saarnan keskeyttäminen ja saarnaajan julistama syntien anteeksi antaminen ”Jeesuksen nimessä ja veressä”. Seuroissa lauletaan Siionin lauluja.

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen suhde kirkkoon ja yhteiskunnan uusiin ilmiöihin on jännitteinen. Liike on pysynyt kirkon sisällä, mutta se hyväksyy seuroihinsa vain omat papit ja saarnaajat. Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys ei hyväksy muun muassa television katsomista, elokuvia, videoita, teatteria, tanssia eikä alkoholinkäyttöä. Tupakointi hyväksytään. Ehkäisyyn suhtaudutaan kielteisesti.

Vantaan rauhanyhdistyksen rukoushuone on Asolassa. Siellä on säännöllisesti seuroja sekä lapsi- ja nuorisotyön toimintaa. Jokakesäisiin suviseuroihin kokoontuu 80 000 lestadiolaista.

Vantaan RY:n puheenjohtaja Kyösti Haukipuro

Sunday, November 12, 2006

VANHOILLISLESTADIOLAISUUTEEN
KUULUVIA EPÄLOOGISUUKSIA JA
HARHAOPPEJA

On mielenkiintoista mitä kaikkea vanhoillislestadiolaisuuteen liittyy kun asioita rupeaa tosissaan miettimään ja pistämään paperille. Lista ei ole tärkeysjärjestyksessä.

1. Korvakorut, meikkaus ja hiusten värjäys / sävytys ovat kiellettyjä
luokka: harhaoppi ja epäloogisuus

Ne ovat osoitus rakkaudettomuudesta Jumalan Valtakuntaa ja sen rakkauden neuvoja kohtaan, ja täten tottelemattomuuden synti. Kaulakorut, "hiuslaitteet" ja trendivaatteet eivät ole kiellettyjä.

RAAMATTU: 1. Tim. 2:8-10
Tahdon, että kun miehet rukoilevat, he kohottavat kätensä rukoukseen puhtain mielin, ilman vihaa ja ilman epäilyä. Samoin tahdon, että naisten kaunistuksena on hillitty esiintyminen, vaatimattomuus ja säädyllisyys -- eivät tukkalaitteet, kultakorut, helmet tai kalliit vaatteet, vaan hyvät teot, niin kuin sopii naisille, jotka tunnustavat palvelevansa Jumalaa.

2. Sanonnan - "Älä istu siellä missä pilkkaajat istuvat" - käyttö
luokka: harhaoppi


Tällä käskyllä kielletään, tai yritetään kieltää, viettämästä aikaa paikoissa joissa "uskovainen ei voi hyvällä omalla tunnolla olla". Näitä tilaisuuksia ovat mm seuraavat:
- Jääkiekko-ottelut ja muut ammattilaisurheilutapahtumat
- Teatteri-, ooppera- ja tanssitapahtumat
- Kirkkokonsertit ja gospeltapahtumat
- Festarit ynnä muut vastaavat

Kouluissa ja työpaikoilla ei pilkkaajia tämä mukaan istu. Kyseessä on hengellistä vallankäyttöä puhtaimmillaan sekä lakiuskoisen uskonnon hedelmä; ilon pilaaminen ja elämän terveiden nautintojen kieltäminen. Taustalla on myös huoli siitä että ihmiset viihtyisivät paremmin sunnuntaisin jääkiekko ottelussa kuin seuroissa. Sen sijaan että nuorille suunniteltaisiin oikeasti kiinnostavaa tekemistä hypätään sieltä missä aita on matalin ja kielletään huvitukset ja vedetään Raamatusta sopiva jae omaa vallankäyttöä ja auktoriteettiä pönkittämään. Hedelmistään puu tunnetaan, sanoo Raamattu.

RAAMATTU: Ps. 1:1-2
Autuas se mies, joka ei vaella jumalattomain neuvossa eikä astu syntisten teitä eikä istu, kussa pilkkaajat istuvat, vaan rakastaa Herran lakia ja tutkistelee hänen lakiansa päivät ja yöt!

3. Ammattilaisurheilu
luokka: epäloogisuus


Ammattilaisurheilu on kielletty ja se nähdään maailmallisena turhuutena ja kovien arvojen maailmana, josta uskovaisten on syytä pysyä kaukana. Kuitenkin:

- Vanhoillislestadiolaisilla nuorilla on aktiivisia sähly-, jääkiekko- lentopallo- ja jalkapallovuoroja ympäri Suomea
- Ainakin jääkiekossa, salibandyssä ja jalkapallossa heillä on valtakunnalliset turnaukset kerran vuodessa
- Yksittäisiä nuoria miehiä pelaa virallisissa joukkueissa, usein alasarjoissa, mm. salibandyn piirissä. Tästä ei kuitenkaan pidetä isoa ääntä jo siitäkin syystä että tämä joukko on hyvin pieni
- Ammattilaisurheilua seurataan aktiivisesti (toki ihmisestä riippuen) , mutta ei siis paikanpäällä
- Urheilulajeja saa siis harrastaa, mutta vain harrastusmielessä. Esimerkiksi itsepuolustuslajit (mm. poliiseilla), voimailu ja kuntoilulajit ovat suosittuja ja usein nuoria kehotetaankin harrastamaan näitä uskovaisille sopivia harrasteita
- Vanhoillislestadiolaiset korostavat vahvasti kilpaurheilun kovia arvoja. Kuitenkin yllättävän useat näistä peloittelijoista toimivat liikemaailman piirissä johtajina ja esimiehinä, ikään kuin tässä maailmassa arvot olisivat sen pehmeämpiä ja reilumpia kuin urheilumaailmassa. (katso 'Suviseurapuhujat 2006' arkistosta Julyn 2006 kohdalta)

4. Ehkäisykielto
luokka: epäloogisuus ja harhaoppi

Ehkäisy on kielletty Jumalan luomistyöhön puuttumisena. Ehkäisykielto on kääntäen pakkosynnytys, ja kyseessä onkin rakkaudettomuus, jota raamattu pitää syntinä. "Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi", Jeesus sanoo, ja "kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat". Kuitenkin vanhoillislestadiolaisilla:
- Seksistä kieltäytyminen ei ole kiellettyä (esim. naisen jaksamisen vuoksi)
- Hedelmöityshoidot eivät ole kiellettyjä. Tässä on eri mielipiteitä ihmisten välillä. Virallista kantaa ei ole.
- Pitkään imettämistä suositaan & suositellaan puolijulkisesti. Pitkä imetysaika on pomminvarma, joskin lyhyt luonnollinen ehkäisykeino.
- Kanta ehkäisyyn on vaihdellut eri aikoina hieman. Ehdoton ehkäisykielto oli voimassa ainakin 1970 luvulla. Varsin tiukka se on toki nykyäänkin.

Ehkäisykielto perustuu lähes ainoastaan seuraavaan Raamatunkohtaan: 1. Moos. 1:28-27 'Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne..." Jostain syystä vanhoillislestadiolaiset eivät kuitenkaan ole ottaneet omikseen mm. seuraavia Mooseksen lain kohtia:
- Ainoastaan verta ette saa syödä; se teidän on vuodatettava maahan kuin vesi. 5. Moos. 12:16
- Mutta eläimiä, jotka märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia tai joilla on sorkat mutta jotka eivät märehdi, ette saa syödä. Näitä ovat kameli, jänis ja tamaani, jotka tosin märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia; ne ovat saastaisia. Saastainen on myös sika, jolla tosin on kaksijakoiset sorkat mutta joka ei märehdi. Näiden eläinten lihaa älkää syökö älkääkä koskeko niiden raatoihin. 5. Moos. 14:7-8
- Joka seitsemäs vuosi teidän tulee julistaa velkojen anteeksianto. 5. Moos. 15:1
- Nainen ei saa pitää yllään mitään miehen asuun kuuluvaa, eikä mies saa pukeutua naisen vaatteisiin. Jokainen, joka niin tekee, on iljetys Herralle, teidän Jumalallenne. 5. Moos. 22:5
- Jos avioliiton solminut mies lakkaa pitämästä vaimostaan havaittuaan hänessä jotakin epämieluista, hän voi kirjoittaa vaimolleen erokirjan ja lähettää hänet luotaan. 5. Moos. 24:1
- Jne jne. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.

5. Lähetystyön puute
luokka: epäloogisuus

Vanhoillislestadiolaiset eivät juurikaan tee lähetystyötä. Tämä on outoa siinä valossa että he itse ajattelevat olevansa ainoita oikeita uskovia. Maalaisjärjellä voisi kuvitella tätä taustaa vasten että he eivät muuta tekisikään, mutta näin ei suinkaan ole (emme ole tästä pahoillamme, toim. huom.). Toisaalta ison perheen pyörittäminen on kokopäivätyötä, joten eipä siinä arjen aherruksen, omakohtaisen kilvoittelun, epäilysten ja talostelun keskellä tule välttämättä ajatelleeksi, että kristityt ovat maailmassa vähemmistö. Ymmärrämme myös hyvin että vanhoillislestadiolaisuuteen kasvetaan, eikä se ulospäin (jos ei aina sisältäkään) näytä kovin houkuttelevalta. Tämän jutun kirjoittaja muistaa elävästi miten maallikkosaarnaaja seuroissa vuosia sitten venytti totuutta saarnaten että "alkuseurakuntakin kasvoi
sisältä päin". Näinhän ei toki ollut.
Vanhoillislestadiolaiset ajattelevat että Jumala kyllä ajallaan johdattaa herätyksen tahtonsa mukaan. Tässä mentaliteetissa ihmisen ei juurikaan itse tarvitse vaivautua vaivalloiseen, ajallisesti vaatimattomaan ja usein vaaralliseenkin lähetystyöhön.

RAAMATTU: Matt. 28:19 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

6. Alkoholin synnillisyys
luokka: harhaoppi

Absolutismi on yksi uskovaisuuden ehto ja pienestäkin määrästä alkoholin nauttimista on tehtävät suullinen parannus. Kun he samalla opettavat että liikkeeseen kuulumattomilla ei ole pelastusta, he näin ollen sitovat absolutismin taivaspaikkaan.

RAAMATTU: Joh. 2:7-10 Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Valvoja maistoi vettä: se oli muuttunut viiniksi. Toisin kuin palvelijat, jotka olivat veden astiasta ottaneet, hän ei tiennyt, mistä viini oli peräisin. Hän kutsui sulhasen luokseen ja sanoi: "Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa. Mutta sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti."

7. "Vain-me-oppi"
luokka: harhaoppi

Vanhoillislestadiolaiset uskovat, saarnaavat ja korostavat sitä että vain he ovat ainoita oikeita uskovaisia, eli ainoa Jumalan Valtakunta. Kaikkein tärkeintä heidän uskossaan on oikea oppi, ja he korostavatkin, että vain oikealla opilla / oikeassa opissa pelastuu. Kuitenkin tiedämme, että kenelläkään tai millään ryhmällä ei voi olla absoluuttisen oikeaa oppia, perisynnin turmelemia ihmisiä kun olemme. Vain-me-oppi tekee muuttaa vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen kristillisestä herätysliikkeestä kristilliseksi lahkoksi. Lahkolaisuus on Raamatun mukaan synti. Sen lisäksi Raamattu kehoittaa karttamaan seurakuntia joissa esiintyy hajaannusta ja eriseuraisuutta. Yksinkertaistaen voisi sanoa että oikea kristillinen oppi on uskomista Jeesukseen Kristukseen henkilökohtaisena pelastajanaan, ja sikäli vanhoillislestadiolaisilla on täysin oikea oppi.

RAAMATTU: Joh 10:14-16 Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta. Minulla on myös muita lampaita, sellaisia jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen.

8. "Kuolleiden kalojen" antama synninpäästö
luokka: epäloogisuus ja harhaoppi

Vanhoillislestadiolaiset opettavat että vain toisen vanhoillislestadiolaisen antama suu-sanallinen synninpäästö voi antaa synnit anteeksi. Mitään muuta keinoa ei ole. Samalla he myöntävät että heidän joukossaa on "kuolleita kaloja", eli ihmisiä jotka ovat ikään kuin tapa-lestadiolaisia; käyvät ehkä seuroissa, mutta eivät sydämestään ole oikeasti uskomassa. Kukaan ei tiedä kuka on "kuollut kala", mutta viimeistään Pietarin vetäessä verkkojaan se paljastuu, jos nyt täällä ajassakin sitä jo pystyy hieman päättelemään erinäisistä ulkoisista merkeistä. Kuitenkin nämä kuolleet kalat voivat antaa syntejä anteeksi ja heiltä voidaan pyytää syntejä anteeki, ja se on yhtä pätevä kuin kenen tahansa VL:än antama synninpäästö, sillä eihän voi varmuudella sanoa kuka vain esittää uskovaista ja kuka oikeasti on.

9. Puhujan saarnaama synninpäästö puhujapöntöstä
luokka: epäloogisuus

VL:ien logiikka menee näin: jos on tehnyt syntiä, se pitää pyytää anteeksi toiselta uskovaiselta. Jos sitä ei pyydä anteeksi se jää omalletunnolle (vaikka huomaamattakin) ja ihminen on kadotuksen alainen, tai ainakin kun syntiä on kertynyt tarpeeksi ihminen kieltää uskonsa.
Normaalisti seuroissa puhuva puhuja saarnaa seuraväelle puheensa jälkeen syntejä anteeksi, kun ihmiset "viittovat" seurapenkistä. Näin seuravieras saa uskoa synnit anteeksi omalle kohdalleen. Usein kuitenkin tämän jälkeen, juuri ennen kun puhuja astuu pois puhujapöntöstä ja puhe päättyy, hän itse pyytää syntejään anteeksi seuraväeltä, joka luonnollisesti sen hänelle saarnaa. Kysymys kuuluukin, voiko hän synnin tunnossa saarnata muille syntejä anteeksi, vai onko tämä puhujien omien syntien anteeksipyytäminen vain puhujille tullut tapa?
Täytyy muistaa tämä VL:ien oppi, joka menee niin että jos on tehnyt syntiä, se pitää pyytää anteeksi joltain vl:ltä, tai sitä ei saa anteeksi. Synnin tilassa ei saa kuolla, tai joutuu kadotukseen! Tästä seuraa helposti ahdistava On-Off-tila, jossa ollaan milloin taivasmatkalla, milloin kadotukseen tuomittuja. Jeesuksen "kertakaikkinen", kaikkien menneiden ja tulevien, tietoisten ja tiedostamattomien syntien anteeksiantamus on VL:lle tuntematon. Samoin se, että he eivät voi (uskonsa mukaan) kääntyä syntisenä suoraan Jumalan puoleen rukouksessa (rukous on puhetta Jumalalle) tekee heidät riippuvaisiksi muista uskovaisista ja seuraperinteestä.

10. "Katkeamaton ketju" Jeesuksen ajoista lähtien
luokka: harhaoppi ja epäloogisuus

Koska VL:ät uskovat että: A] he ovat nykypäivän vastine alkuseurakunnalle, ja B] Syntejä voi antaa anteeksi vain toinen, jo uskossa [vieläpä oikeassa, eli VL:uskossa] oleva ihminen, niin C] looginen seuraus tästä on että alkuseurakunnan ajoista lähtien oikea usko on kulkenut "uskosta uskoon", matkaten välillä Lutherin Saksassa, päätyen Lapin Marian kautta Laestadiukselle ja sitä kautta Suomen Lappiin ja siitä eteläänkin.
Tästä kaikesta herää muutama mielenkiintoinen kysymys.
1. Missä tuo prikullen oikea usko kulki ennen Lutheria?
2. Missä tuo prikulleen oikea usko kulki Lutherin ja Lapin Marian välisenä ajanjaksona?
3. Mikä vaikutus Raamatulla voisi olla tässä kaikessa? Raamattuhan ei ole vanhoillislestadiolaisen uskon mukaan armonväline, eikä "Raamattua lukemalla kukaan pelastu".
4. Ja kaikkein tärkein: Miten voimme varmistaa että tuo ketju on pysynyt kaikki nämä vuosisadat rikkoutumattomana?
Koska vanhoillislestadiolaisen opin mukaan "epäuskoisen" saarnaama synninpäästö ei anna syntejä anteeksi, miten voimme olla varmoja siitä että kukaan, yksikään, tuossa ketjussa ei ole ollut epäuskoinen saarnatessaan synnit anteeksi seuraavalle, joka olympiasoihdun lailla on lähtenyt viemään juuri tuota, tarkalleen, opillisesti absoluuttisen erehtymätöntä "Jumalan Valtakunnan Evankeliumia" eteenpäin niin että se varjeltumattomana lepää tällä hetkellä Suomen, ja etenkin pohjoisen Suomen yllä?

11. Seurakuntaoppi
luokka: harhaoppi

Vanhoillislestadiolaiset uskovat että seurakunta on aina oikeassa. Seurakunta on opissaan muuttumaton. Se on sama Jeesuksen ajoista tähän päivään. Se on erehtymätön.
Kuitenkin:
- Paavali ojentaa ja nuhtelee kaikkia seitsemää alkuseurakuntaa kirjeissään, ja pitää niitä kaikkea muuta kuin täydellisinä.
- Suomessa vaikuttava vanhoillislestadiolaisuus on täysin eri instituutio kuin alkuserakunnat
- Joitakin "erehtymättömän seurakunnan" neuvoja on jouduttu viime aikoina tarkastelemaan uudestaan, ja on jouduttu toteamaan että virheitä on tullut tehtyä
- "Erehtymättömän seurakunnan" kannat ovat jopa kolmessa vuosikymmenessä vaihdelleet. Esimerkiksi ehkäisy oli kielletty kaikissa tapauksissa ainakin 1970 luvulla, kun taas vuonna 2005 Päivämies-lehdessä todettiin vihjailevasti että "joissain tapauksissa voidaan päätyä tilanteeseen jossa uusi raskaus ei ole enää mahdollinen".

12. Kasteen merkitys
luokka: harhaoppi

- Kasteen vesittäminen epämääräiseksi symboliseksi eleeksi, jolla ei ole pelastuksen kanssa mitään tekemistä, koska "kaikki kuitenkin poikkeavat kasteen armoliitosta". Heiltä jää kenties huomaamatta että vaikka ihminen poikkeaakin kasteen tuomasta siunaksesta (pelastus), on se yhä Jumalan puolelta voimassa. Näin Luterilainen oppi opettaa. Vanhoillislestadiolaisilta tekisi mieli kysyä, miksi heidät edes kastetaan kun sillä ei ole kuin seremoniallinen merkitys?
RAAMATTU: Ap.t. 2:37-38 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen.

13. Kaikkien syntien pitäminen yhtä suurina
luokka: harhaoppi

Raamattu sanoo hieman vähemmän tunnetussa kohdassa seuraavasti: Kaikki vääryys on syntiä, mutta sellaistakin syntiä on, joka ei johda kuolemaan. 1. Joh. 5:17

14. Sekalaisia omituisuuksia

- Television käyttö ja katsominen kodeissa on kielletty - Netti tv:n ja netin käyttö ei ole kielletty
- Alkoholi on täysin kielletty - Tupakointi ei ole kielletty
- Autossa saa kuljettaa lapsia [seuroihin] niin paljon kuin sinne mahtuu [vaihtelee perhekohtaisesti]
- Lestadiolainen saa omistaa tai olla myyjänä kaupassa jossa myydään esim. keskiolutta tai televisioita [sehän on vain maallinen työ]
- Periaatteessa VL:t voivat tehdä "viikon syntiä" ja käydä viikonloppuna pyytämässä ne seuroissa anteeksi, käytännössä näin ei kuitenkaan ole
- Vanhoillislestadiolaiset eivät juuri koskaan pyydä lastensa kummeiksi muita kuin toisia vanhoillislestadiolaisia, ei edes "epäuskoisia" sisaruksiaan
- Kirkollisvaaleissa vanhoillislestadiolaiset ehdokkaat osallistuvat hämäävällä nimellä "kristillisten perusarvojen puolesta"
- Vanhoillislestadiolaiset papit jakavat ehtoollista normaalin kirkon järjestyksen mukaan sunnuntai-messuissa, vaikka he ajattelevat että ehtoollinen kuuluu vain "uskovaisille" [eli VL:lle]. "Tavallisia kirkkouskovaisia" he eivät pidä uskovaisina.