____VANHOILLISLESTADIOLAISUUS____ Pohjolan Kristillisyys vai Jotain Ihan Muuta?

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat."

Name:

larsleevi@gmail.com

Sunday, July 16, 2006

alkuun
SAULIN TARINA


Nuoren miehen kertomus omasta ratkaisustaan.

Tarinasivulle TÄSTÄ.

MIELENKIINTOISIA RAAMATUNSELITYKSIÄ

Niin kuin tiedämme, raamattua voidaan lukea monella tavalla. Tässä pari raamatun kohtaa, sekä miten vanhoillislestadiolaiset niitä yleensä selittävät.

Tuhlaajapoika -vertaus.

Teksti: Luuk 15:11-32
Jeesus jatkoi: "Eräällä miehellä oli kaksi poikaa. Nuorempi heistä sanoi isälleen: 'Isä, anna minulle osuuteni omaisuudestasi.' Isä jakoi omaisuutensa poikien kesken. Jo muutaman päivän päästä nuorempi kokosi kaikki varansa ja lähti kauas vieraille maille. Siellä hän tuhlasi koko omaisuutensa viettäen holtitonta elämää. Kun hän oli pannut kaiken menemään, siihen maahan tuli ankara nälänhätä, ja hän joutui kärsimään puutetta. Silloin hän meni erään sikäläisen miehen palvelukseen, ja tämä lähetti hänet tiluksilleen sikopaimeneksi. Nälkäänsä hän olisi halunnut syödä palkoja, sikojen ruokaa, mutta niitäkään ei hänelle annettu. "Silloin poika meni itseensä ja ajatteli: 'Minun isäni palkkalaisilla on kaikilla yllin kyllin ruokaa, mutta minä näännyn täällä nälkään. Ei, nyt minä lähden isäni luo ja sanon hänelle: Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi. Ota minut palkkalaistesi joukkoon.' Niin hän lähti isänsä luo. "Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä. Poika sanoi hänelle: 'Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi.' Mutta isä sanoi palvelijoilleen: 'Hakekaa joutuin parhaat vaatteet ja pukekaa hänet niihin, pankaa hänelle sormus sormeen ja kengät jalkaan. Tuokaa syöttövasikka ja teurastakaa se. Nyt syödään ja vietetään ilojuhlaa! Minun poikani oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa, mutta nyt hän on löytynyt.' Niin alkoi iloinen juhla. "Vanhempi poika oli pellolla. Kun hän sieltä palatessaan lähestyi kotia, hän kuuli laulun, soiton ja tanssin. Hän huusi luokseen yhden palvelijoista ja kysyi, mitä oli tekeillä. Palvelija vastasi: 'Veljesi tuli kotiin, ja isäsi käski teurastaa syöttövasikan, kun sai hänet terveenä takaisin.' Silloin vanhempi veli suuttui eikä halunnut mennä sisään. Isä tuli ulos ja suostutteli häntä, mutta hän vastasi: 'Kaikki nämä vuodet minä olen raatanut sinun hyväksesi enkä ole kertaakaan jättänyt käskyäsi täyttämättä. Silti et ole koskaan antanut minulle edes vuohipahaista juhliakseni ystävieni kanssa. Mutta kun tämä sinun poikasi tulee, tämä, joka on hävittänyt omaisuutesi porttojen parissa, sinä teurastat hänelle syöttövasikan!' Isä vastasi hänelle: 'Poikani, sinä olet aina minun luonani, ja kaikki, mikä on minun, on sinun. Mutta olihan nyt täysi syy iloita ja riemuita. Sinun veljesi oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa mutta on nyt löytynyt.'

Vanhoillislestadiolaisten selitys: Isän koti on vanhoillislestadiolaisten seurakunta. Tuhlaajapoika on henkilö, joka on lähtenyt isän kodista maailmaan ja syntielämään [tai mihin tahansa]. Mutta maailma on paha, toisin kuin isän koti, jonne tuhlaajapoikaa odotetaan, usein suvun ja [ex-]ystävien kanssa.


Laupias Samarialainen

Teksti: Luuk. 10:25-37
Muuan lainopettaja halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: "Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?" Jeesus sanoi hänelle: "Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?" Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Jeesus sanoi: "Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää." Mies tahtoi osoittaa, että hän noudatti lakia, ja jatkoi: "Kuka sitten on minun lähimmäiseni?" Jeesus vastasi hänelle näin: "Eräs mies oli matkalla Jerusalemista Jerikoon, kun rosvojoukko yllätti hänet. Rosvot veivät häneltä vaatteetkin päältä ja pieksivät hänet verille. Sitten he lähtivät tiehensä ja jättivät hänet henkihieveriin. Samaa tietä sattui tulemaan pappi, mutta miehen nähdessään hän väisti ja meni ohi. Samoin teki paikalle osunut leeviläinen: kun hän näki miehen, hänkin väisti ja meni ohi. "Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen, hänen tuli tätä sääli. Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: 'Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.' Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?" Lainopettaja vastasi: "Se, joka osoitti hänelle laupeutta." Jeesus sanoi: "Mene ja tee sinä samoin.

Vanhoillislestadiolaisten selitys: Tämä Jeesuksen opetus rakastavasta lähimmäisestä esitetään yleensä hyvin mielenkiintoisella tavalla. Saamme puhujaveljiltä eteemme vastakkainasettelun "Jumalan Valtakunta" - "Maailma". "Maailma" esitetään tuona Jerusalem-Jeriko -tienä. Tuo tie "Jumalan Valtakunnan" ulkopuolella on tie jossa ryövärit ryöstävät, kukaan ei välitä toisista ja se on muutenkin epämääräisiä synnin vaaroja täynnä. On siis turvallista tehdä matkaa "Jumalan Valtakunnan" sisällä.
He eivät juurikaan lue / opeta tämän kohdan loppuosaa, vaan opetus painottuu nimen omaan alkuosaan jolla varoitetaan eksymästä Jumalan valtakunnasta. Tuo loppuosa menee siis näin:
>> ..Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: 'Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.' Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?" Lainopettaja vastasi: "Se, joka osoitti hänelle laupeutta." Jeesus sanoi: "Mene ja tee sinä samoin. >>

Juhani Raattamaa [1811-1899]

Lestadiolainen maallikkosaarnaaja ja Laestadiuksen työn jatkaja, joka yritti estää lestadiolaisuudessa alkanutta hajaannusta. Raattamaa, sen enempää kuin Laestadiuskaan, ei ollut varsinaisesti vanhoillislestadiolainen. Raattamaan kuoleman jälkeen lestadiolaisuus hajaantui kolmeksi suunnaksi: vanhoillislestadiolaisuuteen, esikoislestadiolaisuuteen ja uusheräykseen.

Linkki 1
Linkki 2

Wednesday, July 12, 2006

ONKO VANHOILLISLESTADIOLAINEN HERÄTYSLIIKE LAHKO?

Uskontojen uhrien tuki ry [UUT ry] listaa sivuillaan 16 kriteeriä, joiden avulla voi määritellä lahkon vaarallisuuden. Jokaisen kohdan voi arvioida esimerkiksi asteikolla yhdestä viiteen: 1) ei juuri lainkaan, 2) vähän, 3) jonkin verran, 4) paljon, 5) erittäin paljon. Mitä korkeampi pistemäärä, sitä vaarallisempi ryhmä. Luettelo on seuraavanlainen:

1. Sisäinen kontrolli: miten paljon lahko määrää jäseniensä henkilökohtaisista asioista, jäsenen velvollisuus raportoida tekemisistään ylemmässä asemassa oleville.

2. Johtaja(i)n autoritaarisuus: kuinka erehtymättöminä johdon määräyksiä on pidettävä, suljetaanko niiden arvostelija ulkopuolelle. Velvollisuus totella johtajan/johtajien käskyjä.

3. Opillinen dogmaattisuus: todellisuuskäsityksen ja oppien jäykkyys. Suvaitsemattomuus erilaista ajattelua kohtaan. Kuinka pitkälle oppi ajattelee jäsenen puolesta tarjoten valmiit mielipiteet.

4. Syyllistäminen: onko jäsenen etsittävä vikaa aina itsestään, jos ei sopeudu yhteisöön.

5. Vainoharhaisuus: kuinka paljon jäseniä pelotellaan todellisilla tai kuvitelluilla vihollisilla, joita voivat olla erilaiset viranomaiset, virallinen (lääke)tiede, ja ennen kaikkea lahkosta lähteneet ja siihen kriittisesti suhtautuvat entiset jäsenet.

6. Maailmankielteisyys: näkeekö lahko "maallisen" elämän lahkon ulkopuolella täysin arvottomana. Väittääkö se lahkoon kuulumattomien ihmisten joutuvan kuoleman jälkeen helvettiin tai syntyvän uudestaan huonoihin oloihin. Onko sillä apokalyptinen visio, jossa maailmanloppu on lähellä ja vain lahkon sitoutuneet jäsenet pelastuvat.

7. Sensuuri: missä määrin johto rajoittaa jäsenten mahdollisuutta tutustua ulkopuolisiin näkemyksiin lahkosta. Suoran kiellon lisäksi sensuuri toimii usein epäsuorana ryhmäpaineena: kunnon jäsenen ei odoteta haaskaavan aikaansa "maallisiin" tai "demonisiin” tiedonlähteisiin.

8. Ihmissuhteiden rajoittaminen: onko painetta hylätä eri tavalla ajattelevien ystävien ja omaisten seura, "entinen elämä" harrastuksineen ja ilonaiheineen.

9. Uusien jäsenien värväys: kuinka paljon painoa annetaan uusien jäsenien hankkimiselle ja lähetystyölle.

10. Peiteryhmät: kuinka suuri määrä lahkolla on sen määräysvaltaan kuuluvia ryhmiä, joilla on toinen nimi kuin lahkolla, esim. peiteyhtiöt ja "hyväntekeväisyysjärjestöt", joiden tosiasiallinen tarkoitus on tuoda lisää kannattajia ja rahaa.

11. Varakkuus: kuinka paljon rahaa ja/tai omaisuutta lahkolla on käytössään tai se pyrkii haalimaan; miten paljon jäseniä painostetaan lahjoittamaan omaisuuttaan lahkolle (esim. kymmenykset tuloista, "erikoiskolehdit", lahkolle testamentatut perinnöt).

12. Poliittinen vaikutusvalta: kuinka paljon poliittista vaikutusvalta lahko haluaa tai on pystynyt hankkimaan esim. sijoittamalla jäseniään vaikutusvaltaisiin asemiin yhteiskunnassa.

13. Seksuaalinen manipulaatio: kuinka tarkkaan johtajat määräävät alaistensa seksielämästä.

14. Eroa harkitsevien painostus: kuinka voimakkaasti jäseniä pyritään estämään lähtemästä liikkeestä tai kuinka paljon entisiä jäseniä painostetaan liittymään takaisin lahkoon, esim. yöllisten puhelinsoittojen avulla.

15. Väkivallan hyväksyminen kun johto harjoittaa sitä tai on kyse liikkeen edusta.

16. Totisuus: kyvyttömyys sietää ryhmään, sen johtajiin tai oppeihin kohdistuvaa leikinlaskua.

http://www.uskontojenuhrientuki.fi/

SUVISEURAPUHUJAT 2006

Näillä veijareilla oli painavaa asiaa juhlakansalle. Miksi ammatit, joku saattaa kysyä. No siksi, koska ne seuraohjelmassakin kerrottiin niin jatketaan samalla linjalla. Ai mitäkö hyötyä tästä on? Ei yhtään mitään.

Alpo Pikkarainen, opistosihteeri, Kestilä
Martti Sallinen, kappalainen, Iisalmi
Kyösti Heikkilä, hallintojohtaja, Kajaani
Veijo Sydänmetsä, teollisuusneuvos, Pyhäntä
Hannu Heinänen, opettaja, Tornio
Juhani Palola, lehtori, Puolanka
Jouni Lesonen, sairaankuljettaja, Vuolijoki
Matti Lääkkö, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja
Osmo Leppänen, päätoimikunnan puheenjohtaja, Kajaani
Olavi Mäenpää, luokanopettaja, Kuusamo
Jyrki Vaaramo, seurakuntapastori, Oulu
Taisto Kalliokoski, Mockfjärd, Ruotsi
Jorma Lampela, kouluttaja, Raahe
Aimo Koskelo, aluejohtaja, Hollola
Matti Lahti, silmälääkäri, Ruukki
Jorma Hoppa, pastori, Ylämylly
Sauli Kellokoski, lehtori, Kokkola
Kari Inkeroinen, insinööri, Askola
Heikki Tiirola, agrologi, Oulu
Aatu Heikkilä, rakennusmestari, Rautionsaari
Pekka Tölli, rehtori, Sotkamo
Russel Roiko, insinööri, Minneapolis, USA
Aimo Mikkonen, lehtori, Muhos [ehtoollinen]
Pauli Niemelä, kirkkoherra, Kiiminki [ehtoollinen]
Aarno Sassi, kirvesmies, Oulunsalo [puheenvuoro]
Antti Lauhikari, tutkimus- ja kehitysjohtaja, Ylivieska
Aarno Haho, opetusneuvos, Kempele [Jumalanpalvelus]
Heikki Nissinen, kirkkoherra, Utajärvi [Jumalanpalvelus]
Raimo Kaisto, markkinointijohtaja, Haapajärvi
Aaro Rentola, materiaalipäällikkö, Seinäjoki
Hannu Tervonen, aluepäällikkö, Nilsiä
Veli Saari, lehtori, Jyväskylä
Niilo Rauhala, sairaalapastori, Kemi
Ilmari Joensuu, rovasti, Vimpeli
Matti Taskila, rehtori, Kannus
Antti Paananen, rovasti, Rovaniemi
Aarne Ronkainen, linja-autonkuljettaja, Tyrnävä
Erkki Puukko, rovasti, Hirvensalmi
Pauli Leppänen, dipl.insinööri, Rovaniemi
Aaro Vatanen, laitosmies, Piippola
Klaus Leppänen, osastomestari, Varkaus
Teuvo Aho, kirkkoherra, Haapavesi
Pekka Koistinen, palomies-sairaankuljettaja, Kajaani [päätössanat]

ARTIKKELI KALEVASSA 12.07.2006
---
Anteeksipyyntö on vaikeaa hengellisille yhteisöillekin

Anteeksipyyntöä 1970-luvun tapahtumista on jälleen alettu perätä vanhoillislestadiolaisen liikkeen keskuselimeltä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistykseltä eli SRK:lta. Näyttää selvältä, että moni myös liikkeen sisällä odottaa tällaista elettä.

Kirkollisessa maailmassa syntyi muutama vuosi sitten tuhatluvun vaihteen lähestyessä jonkinlainen yhteisöllisten anteeksipyyntöjen aalto. Suurimman huomion sai paavi Johannes Paavali II. Hän nosti esiin virheet, joihin katolinen kirkko oli historiansa aikana sortunut. Joukkoon mahtui muun muassa anteeksipyyntö tähtitieteilijä Galileo Galileita vastaan käydystä oikeudenkäynnistä, joka tapahtui vuonna 1633.

Samoin paavi esitti katolisen kirkon anteeksipyynnön etnisten ryhmien kuten juutalaisten sorrosta sekä vieraiden kulttuurien ja uskontojen halveksunnasta. Paavin kerrotaan Pietarinkirkon puheessaan sanoneen, että moniin virheellisiin toimiin ryhdyttiin "totuuden palvelemisen vuoksi". Siis hyvässä tarkoituksessa mutta harhaan iskien. Paljon aiemminkin nuo anteeksipyynnöt olisi voinut esittää.

Samoihin aikoihin asialla oli suomalainenkin kirkonmies, evankelis-luterilaisen kirkon piirissä toimivan Kansanlähetyksen pääsihteeri Timo Rämä. Hän pyysi julkisesti anteeksi järjestön piirissä esiintynyttä hengellistä väkivaltaa ja ylilyöntejä. Hän tunnusti tuolloin, ettei hengellinen väkivalta liittynyt liikkeessä vain menneisyyteen eli sen muutaman vuosikymmenen takaisiin kuohuviin alkuvaiheisiin vaan sitä esiintyi edelleenkin.

Katolinen kirkko tai Kansanlähetys eivät ole ainoita tahoja, joiden historiasta löytyy synkkiä vaiheita ja anteeksipyyntöjen aiheita. Ne ovat joka tapauksessa hyviä esimerkkejä rohkeudesta tunnustaa selvät virheet. Anteeksipyynnöt eivät myöskään ole tuntuneet tekopyhiltä vaan vilpittömiltä eleiltä tekojen uhreja kohtaan. Kaikkeahan ei voi kuitata sanomalla, että aika oli silloin toinen.

Kirkollinen Kotimaa-lehti puolestaan pyysi taannoin sata vuotta täyttäessään lukijoiltaan anteeksi sitä, että oli vastustanut työväen aatetta ja iloinnut kansallissosialistien valtaan noususta Saksassa.

Kuten jo muutaman kerran ennenkin anteeksipyyntöä on jälleen alettu perätä vanhoillislestadiolaisen liikkeen keskuselimeltä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistykseltä eli SRK:lta. Ne asiat, joista nytkin puhutaan, liittyvät 1970-lukuun ja liikkeen piirissä järjestettyihin "hoitokokouksiin". Monet niissä mukana olleet sanovat kokouksissa käytetyn ankaraa henkistä painostusta ja pelottelua.

Teema oli viimeksi esillä Kotimaa-lehden verkkosivuilla SRK:n pääsihteerin Aimo Hautamäen haastattelussa. Hän myönsi olleen sellaisiakin kokouksia, joissa kaikki ei mennyt oikein. Hautamäen mukaan anteeksipyyntö ei kuitenkaan ole SRK:n asia vaan asianomaisten, kokouksiin osallistuneiden ihmisten. Haastattelu on pannut liikkeelle vilkkaan mielipiteenvaihdon muutamalla internetin keskustelupalstalla, esimerkiksi Suomi24:ssä. Kun väitteet esitetään lähes yksinomaan nimimerkkien suojassa, puheenvuoroihin pitää tietysti suhtautua varauksin. Nimimerkkien takaa voi puhua myös potaskaa. Osa hoitokokouksista kertovista puheenvuoroista on kuitenkin siinä määrin vakuuttavasti kirjoitettuja, että on vaikea uskoa niiden perustuvan muuhun kuin omiin todellisiin kokemuksiin.

Henkilö, joka sanoo olleensa lapsuudestaan asti vanhoillislestadiolainen ja sanoo olevansa yhä, kirjoittaa kuinka usein pitkälle yöhön lukittujen ovien takana pidettyjen kokousten käyttäytymistavat olivat vastoin kaikkia asiallisia muotoja. "Niistä jäi ikävä olo ja huono omatunto. Puheenvuoron käyttämistä oppi välttämään, kun näki miten kyselijöille tapahtui: useimmiten kysyjä joutui itse painostuksen kohteeksi."

Sama kirjoittaja sanoo monen seuranneen ahdistuneena vierestä, kuinka vanhoja ihmisiä kiusattiin. Intiimejä yksityisasioita vedettiin julkiseen käsittelyyn ja vaadittiin seurakunnan edessä julkiparannuksentekoa tiettyjä sanamuotoja käyttäen. "Jos hätääntynyt vanha pappa tai mummo ei osannut oikeilla sanoilla anoa anteeksi olemattomia asioita, nöyryytettiin ja pitkitettiin tilannetta loputtoman tuntoisesti."

Tuollaista voi täydestä syystä kutsua hengelliseksi väkivallaksi.

Avainkysymyksiin kuuluu tietysti se, oliko tuollaisilla hoitokokouksilla SRK:n suoranainen tuki tai edes hiljainen hyväksyntä. Hautamäki toteaa Kotimaassa, että hoitokokouksiksi kutsuttu tapahtumasarja ei ollut SRK:n mobilisoima.

Suomi24:ssä kokemuksiaan kertonut kirjoittaja puolestaan sanoo, että "SRK:n edustaja oli aina kokouksia vetämässä, ja Päivämies-lehdessä julkaistiin hoitokokouksista myönteisiä kirjoituksia." Hänen mielestään on selvää, että SRK on järjestönä yhdessä rauhanyhdistysten kanssa tapahtumasarjasta tosiasiallisessa vastuussa.

On 1970-luvun tapahtumia SRK:n piirissä jossain määrin käyty läpikin, muun muassa järjestön vuosikirjassa jo vuonna 1989. Edelleenkin asia on silti liikkeen piirissä hyvin arka.

Anteeksipyyntöihin tai pahoitteluun ei ole tarpeen lähteä ensi sijassa siksi, että niitä liikkeen ulkopuolelta perätään. Olennaisempaa on, että aivan ilmeisesti moni odottaa niitä myös liikkeen sisällä.

Kaleva - Pekka Mikkola

Wednesday, July 05, 2006

PÄÄKIRJOITUS, SIIONIN LÄHETYSLEHTI 05/2006

Valitsimme sattumanvaraisen pääkirjoituksen Siionin Lähetyslehdestä nähdäksemme ja näyttääksemme mitä se pitää sisällään, vai pitääkö mitään. Normaalia vanhoillislestadiolaisten retoriikkaa: maailmalla pelottelua [...Jumala osoitti hänelle uskottoman ihmisen lopun kauheuden ja Jumalan lapsen arvokkaan perinnön], samaistumista vanhoihin pyhiin [Asaf oli Vanhan testamentin uskovainen mies], tuttuja tapahtumapaikkoja [On ilta suviseurakentällä.] sekä sopivasti asiaa raamatulla höystettynä [Syntiinlankeemuksessa Adam ja Eva irrottivat otteensa Jumala kädestä.]. Tiedämme toki mitä Tuomas-veli tarkoittaa uskovaisella, mutta mitäköhän mahtaa tarkoittaa kaunis ilmaisu Evankeliumin kuuliaisuus?
---
Isä taluttaa lastaan

Otsikon kielikuva on tuttu. Olemme nähneet ja useimmat myös kokeneet sen. Määrätietoinen ote kädestä ja aikuisen olemus merkitsi turvallisuutta. Joskus isä vei suuntaan, joka ei ollut lapselle mieluinen. Kapinointia aiheutti enemmän pettymys oman tahdon toteutumatta jäämisestä kuin epäluottamus isään. Isä tiesi paremmin, mikä oli sillä hetkellä lapselle parasta.

On ilta suviseurakentällä. Kello lähentelee kymmentä. Kesken kiinnostavan leikin isä tarttuu lapsensa käteen ja lähtee suostutellen kuljettamaan tätä kohti pesupaikkaa. Lapsen leikki jää kesken ja hänen mielipahansa purkautuu itkuna. Kuulen isän puhelevan rauhoittavasti lapselleen. He katoavat ihmisvilinään ja itkun ääni sekoittuu ympärillä olevien puheensorinaan. Isän käytös osoitti, että hän rakastaa lastaan. Jumala on Isä ja uskovaiset ovat Hänen lapsiaan. Raamatun sanavalinnat merkityksineen eivät ole sattumaa. Tuttujen ja läheisten ilmaisujen käyttö Raamatun vertauskuvissa tuo Jumalan lähemmäksi ihmistä. Jokainen ymmärtää, mitä tarkoittaa isä ja lapsi ja mitä he parhaimmillaan merkitsevät toisilleen. Juuri sellaisen suhteen Jumala toivoisi syntyvän ja säilyvän Hänen ja jokaisen ihmisen välillä. Jumala loi ihmisen lähelleen, mutta synti aiheutti pelkoa ja etäännytti hänet kauemmaksi, jopa piileskelemään Jumalaa (1. Moos. 3:10). Syntiinlankeemuksessa Adam ja Eva irrottivat otteensa Jumala kädestä.

Asaf oli Vanhan testamentin uskovainen mies. Hänelle oli tärkeää, että Jumala piti kiinni hänen kädestään. Seuratessaan epäuskoisten elämää Asafilla syntyi kiusaus luopua turhalta tuntuneesta kilvoittelusta, mutta Jumala osoitti hänelle uskottoman ihmisen lopun kauheuden ja Jumalan lapsen arvokkaan perinnön (Ps. 73). Usko avasi Asafille ymmärryksen Jumalan johdatuksesta, joka päättyy kerran kunniaan. Matkaa taivaan tiellä kutsutaan kilvoitteluksi, jonka Jumalan Henki vaikuttaa uskovaisessa ihmisessä. Henki ja liha ovat ihmisessä vastaan toinen toistaan, emmekä tee sitä, mitä tahtoisimme. Jos suostumme siihen, että Henki saa hallita meitä eli annamme Isän taluttaa, säilymme uskovaisina (Gal. 5:17–18). Evankeliumin kuuliaisuudessa elävät lapset Jumala on luvannut siunata.

Siionin Lähetyslehti - Tuomas Hänninen

RAKKAUDESTA VANHOILLISLESTADIOLAISIA USKONVELJIÄ JA -SISARIA KOHTAAN

Vaikka Raamatun lukeminen jakeita asiayhteydestään irrotellen on mielestämme hieman kyseenalaista, rohkenemme nyt kuitenkin julkituoda muutamia Raamatun jakeita, joita olisi itse kunkin hyvä miettiä tarkemminkin. Eritoten nuoria ajatellen käytämme vuoden 1992 käännöstä sen selkeyden takia. Samat asiat löytyvät toki vanhemmistakin käännöksistä.
---
Joh 10:14-16
Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta. MiINULLA ON MYÖS MUITA LAMPAITA, SELLAISIA, JOTKA EIVÄT OLE TÄSTÄ TARHASTA, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen.

Mark. 9:38-41
Johannes sanoi hänelle: "Opettaja, me näimme erään miehen ajavan pahoja henkiä ulos sinun nimessäsi. Me yritimme estää häntä, koska hän ei kuulu meihin." Mutta Jeesus vastasi: "Älkää estäkö häntä. Eihän yksikään, joka tekee voimateon minun nimessäni, voi heti perään puhua minusta pahaa. JOKA EI OLE MEITÄ VASTAAN, ON MEIDÄN PUOLELLAMME. Totisesti: joka antaa teille maljallisen vettä sen tähden, että te olette Kristuksen omia, ei jää palkkaansa vaille.

1. Joh. 4:2
Tästä te tunnette Jumalan Hengen: JOKAINEN HENKI, joka tunnustaa Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta.

Matt. 23:11-13
Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija. Sillä joka itsensä korottaa, se alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan. Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te suljette taivasten valtakunnan ovet ihmisten edestä. Itse te ette mene sisälle ettekä päästä niitäkään, jotka menisivät.

Matt. 7:12
Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. TÄSSÄ ON LAKI ja profeetat.

Gal. 2:16
Kun kuitenkin tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä lain vaatimia tekoja vaan uskomalla Jeesukseen Kristukseen, olemme mekin uskoneet Jeesukseen Kristukseen, jotta tulisimme vanhurskaiksi häneen uskomalla emmekä tekemällä lain vaatimia tekoja. Eihän kukaan ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä mitä laki vaatii.

Gal. 3:24
Näin laki oli meidän valvojamme Kristuksen tuloon asti, jotta me sitten tulisimme vanhurskaiksi uskosta.

Jaak. 5:14-16
Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon hän luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä voidelkoot hänet öljyllä Herran nimessä ja rukoilkoot hänen puolestaan, ja rukous, joka uskossa lausutaan, parantaa sairaan. Herra nostaa hänet jalkeille, ja jos hän on tehnyt syntiä, hän saa sen anteeksi. Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.

Jaak. 4:12
Yksi ainoa on lainsäätäjä ja tuomari, hän, jolla on valta pelastaa ja valta tuomita kadotukseen. Mutta mikä sinä olet tuomitsemaan lähimmäisesi?

Ap. t. 10:42-46
"..Hän käski meidän saarnata kansalle ja todistaa, että juuri hänet Jumala on asettanut elävien ja kuolleiden tuomariksi. Hänestä kaikki profeetat todistavat, että JOKAINEN, JOKA USKOO HÄNEEN, saa hänen nimensä voimasta syntinsä anteeksi." Pietarin vielä puhuessa laskeutui Pyhä Henki kaikkiin, jotka olivat hänen sanojaan kuulemassa. Kaikki Pietarin mukana tulleet juutalaiset uskonveljet ihmettelivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin myös pakanoihin; he kuulivat, kuinka nämä puhuivat kielillä ja ylistivät Jumalan suuruutta.

Tit. 3:9
Vältä typeriä väittelyitä, sukuluetteloita sekä lakia koskevia riitoja ja kiistoja, sillä ne ovat hyödyttömiä ja turhia.

Hepr. 5:11-14

Meillä olisi tästä paljonkin sanottavaa, mutta ei ole helppo selittää näitä asioita teille, koska olette tulleet niin haluttomiksi kuulemaan. Jo aikoja sitten teistä olisi pitänyt tulla toisten opettajia, mutta sen sijaan te olette itse jälleen opin tarpeessa: jonkun olisi opetettava teille Jumalan sanan alkeet. Te tarvitsette taas maitoa, ette te kestä vahvaa ruokaa. Jokainen, jota vielä ruokitaan maidolla, on pikkulapsi, eikä sellainen kykene ottamaan vastaan syvällistä opetusta. Vahva ruoka on tarkoitettu aikuisille. He ovat totuttaneet aistinsa siihen ja harjaannuttaneet ne erottamaan hyvän ja pahan.

2. Joh. 1:9
Jokainen, joka ei pysy Kristuksen opetuksessa vaan tuo siihen JOTAKIN LISÄÄ, on vailla Jumalaa. Jokaisella, joka tässä opetuksessa pysyy, on sekä Isä että Poika.

Matt. 7:1-3
Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan. Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?

Mark. 1:4-5
..Johannes Kastaja julisti autiomaassa, että ihmisten tuli kääntyä ja OTTAA KASTE, JOTTA SYNNIT ANNETTAISIIN HEILLE ANTEEKSI. Hänen luokseen tuli paljon väkeä Jerusalemista ja joka puolelta Juudeaa. He tunnustivat syntinsä, ja Johannes kastoi heidät Jordanissa.

Ap. t. 2:37-28
Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" Pietari vastasi: "KÄÄNTYKÄÄ ja ottakaa itse kukin KASTE JEESUKSEN KRISTUKSEN NIMEEN, JOTTA SYNTINNE ANNETTAISIIN ANTEEKSI. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen.

1. Kor. 14:26-31
Mitä tämä siis tarkoittaa, veljet? Kun kokoonnutte yhteen, jokaisella on jotakin annettavaa: laulu, opetus tai ilmestys, puhe kielillä tai sen tulkinta. Kaiken on tapahduttava yhteiseksi parhaaksi. Jos puhutaan kielillä, vain kaksi tai enintään kolme saa puhua, kukin vuorollaan, ja jonkun on tulkittava puhetta. Ellei tulkitsijaa ole, puhuja olkoon seurakunnan parissa vaiti ja puhukoon vain itselleen ja Jumalalle. Samoin profeetoista saa esiintyä vain kaksi tai kolme, ja toiset arvostelkoot. Jos joku muu läsnäolijoista saa ilmestyksen, edellisen puhujan tulee vaieta. Kaikki te voitte profetoida, kukin vuorollanne, jotta kaikki oppisivat ja saisivat rohkaisua.

Ilm. 19:11-13
Minä näin taivaan avoinna: näin valkoisen hevosen ja sen selässä miehen. Hän on uskollinen ja totuudellinen, hän tuomitsee ja taistelee vanhurskaasti. Hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit, hänellä oli päässään monta kruunua, ja häneen oli kirjoitettu nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin hän itse. Hänellä oli pukunaan vereen kastettu viitta, ja HÄNEN NIMENSÄ ON JUMALAN SANA.

Tuesday, July 04, 2006

MYYTTEJÄ JA PUOLITOTUUKSIA VANHOILLIS- LESTADIOLAISUUDESTA

# Euran Daltonit ovat/ovat olleet vanhoillislestadiolaisia?

- Väärin. Eivät ole, eivätkä ole olleet. Heillä on lestadiolaistaustaa, mutta ei suinkaan vanhoillislestadiolaista taustaa.

# Ikkunallinen pesukone on ollut joskus syntiä?

- Väärin, ei pidä paikkaansa.

# Television katselu on synti?

- Väärin. Vuosikymmeniä sitten puhujankokouksessa tehtiin "yhteinen" päätös että televisiota ei hankita vanhoillislestadiolaisiin koteihin huonojen ohjelmien vuoksi. Laitetta sinällään pidetään neutraalina, ainakin nykyisin, eikä hyvien ohjelmien kuten uutisten tai dokumenttien katselua sinänsä pidetä syntinä.

# Vanhoillislestadiolaisten häissä ei tanssita häävalssia eikä nostella alkumaljoja?

- Totta, pitää paikkansa.

# Vanhoillislestadiolaiset ovat ahkeria ns. "kunnon kansalaisia"?

- Oikein - ja väärin. Vanhoillislestadiolaiset eivät ole sen ahkerampia tai kunnollisimpia kuin muutkaan suomalaiset.

# Seksi on vain lisääntymistä varten eikä siitä saa nauttia?

- Väärin. Seksin pyhin tarkoitus on lisääntyminen, mutta siitä saa nauttia.

# Permanenttia on joskus pidetty maallisena ja siten syntinä?

- Totta, pitää paikkansa. Paljon muitakin entisiä syntejä, mm partakielto, on kumottu aikojen saatossa.

# Vanhoillislestadiolaiset uskovat Raamatun mukaan?

- Oikein - ja väärin. He eivät usko sen enempää raamatun mukaan kuin muutkaan kristityt. Sitäpaitsi, mitä tarkoittaa uskoa Raamatun mukaan?

# Tupakointi on yleistä vanhoillislestadiolaisten nuorten - myös nuorten naisten - keskuudessa?

- Totta, pitää paikkansa.

# Useiden suviseurojen jälkitalkoissa on maasta löytynyt paljon käytettyjä kondomeja ja kaljapulloja?

- Väärin, ei pidä paikkaansa.

# Tulevaisuudessa Suomi täyttyy vanhoillislestadiolaisista suuren syntyvyyden johdosta?

- Väärin, ei pidä paikkaansa. Vaikka syntyvyys on huippuluokkaa, on sitä myös eroavan väestön määrä. Vanhoillislestadiolaisten väkiluku Suomessa ei ole itseasiassa juuri muuttunut vuosikymmeniin.

# Vanhoillislestadiolaiset pitävät Lars Leevi Laestadiusta oppi-isänään?

- Väärin, ei pidä paikkaansa. Vanhoilliset vertaavat omaa joukkoaan alkuseurakuntaan [vaikka niitä oli seitsemän erilaista] ja vanhan testamentin Israeliin, lupauksen kansaan, ja pitävät Jeesusta "uskon alkajana ja päättäjänä".

# Vanhoillislestadiolaisilla oli oma puolue kirkollisvaaleissa?

- Totta, pitää paikkansa. Vanhoillislestadiolaiset kirkollisvaaliehdokkaat olivat "kristilliset perusarvot kunniaan" -nimen alla. Missään ei kuitenkaan näkynyt ketkä olivat tämän ehdokaslistan alla tai miksi heillä ylipäätään oli oma puolue. Ilmeisesti oma ehdokaslista koettiin tärkeäksi, mutta vähemmän tärkeäksi koettiin informaatio siitä ketä, miksi ja millä arvoilla he ovat liikenteessä.

AIMO HAUTAMÄKI HOITOKOKOUKSISTA KESÄLLÄ 2006 KOTIMAA -LEHDESSÄ
---
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteerin mukaan vuosikymmenien takaisten hoitokokousriitojen mahdolliset anteeksipyynnöt ovat asianomaisten ihmisten, ei SRK:n asia.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen [SRK] pääsihteerin Aimo Hautamäen mukaan 1970-luvulla käyty hoitokokouksiksi kutsuttu tapahtumasarja ei ollut SRK:n mobilisoima hoitokokousten järjestelmä. Paikalliset rauhanyhdistykset pyysivät keskusyhdistykseltä apua vanhoillislestadiolaista herätysliikettä kohdanneissa silloin ajankohtaisissa kysymyksissä.

– Toiset olivat silloin yksinkertaisesti vain huolissaan toisista, Hautamäki toteaa.

Viime talven aikana käytiin internetin eräillä keskustelupalstoilla vilkasta keskustelu noista vuosikymmenien takaisista tapahtumista. Internetin antaman kuvan mukaan joukolle ihmisiä oli jäänyt hoitokokouksista yhtä ja toista mieltä kaihertamaan.

Kollektiiviset anteeksipyynnöt eivät tarpeellisia

Hautamäki myöntää, että hoitokokoukset saatettiin kokea eri tavoin.

– Oli varmasti sellaisiakin kokouksia, että kaikki ei niissä mennyt oikein. Yleensä kokouksien puhujat kuitenkin kysyivät, olivatko heidän puheensa aiheuttaneet pahennusta. He pyysivät anteeksi, ja heille annettiin anteeksi.

– Jäi kyllä ihmisiä, joille asiat eivät kirkastuneet. Heille jäi sydämeen katkeruus, ja tämän seurauksena on nyt sitten vaadittu SRK:lta yleistä anteeksipyyntöä, Hautamäki arvioi.

SRK:lta ei Hautamäen mukaan ole kuitenkaan tulossa mitään yleistä anteeksipyyntöä menneistä.

– Tällaista ajatusta ei ole harkittu.

Hautamäki vertaa asiaa Kotimaa-lehden viimevuotiseen yleiseen anteeksipyyntöön.

– Lehden yksittäiset tekijäthän niitä juttuja kirjoittivat. Meidän käsityksemme mukaan anteeksi pyytää se, joka tekee jotakin väärin. Ei joku toinen voi pyytää anteeksi toisen puolesta, Hautamäki linjaa.

Hautamäki arvostelee internetkeskustelua siitä, että mielipiteitä esitetään nimettöminä. Lisäksi asialla on hänen mukaansa nuoria, jotka eivät itse olleet 70-luvun tapahtumissa mukana.

Hoitokokousten taustalla yhteiskunnan muutos

Hautamäki kertoo, että 1970-luvun tapahtumia on käsitelty jo vuosia sitten esimerkiksi eräiden puhujienkokouksien yhteydessä.

– Yleinen käsitys on, että 60-luvun yhteiskunnallinen murros ja uskonnon aseman kaventuminen vaikuttivat siten, että Rauhanyhdistyksen piiriin tuli tiettyjä maallistumisilmiöitä. Ne osoittivat, että usko ja elämä eivät kulkeneet käsi kädessä, Hautamäki sanoo.

Vuosikymmenien takaisilla maallistumisilmiöillä Hautamäki tarkoittaa esimerkiksi yhteiskunnan repivää arvostelua tai perhe-elämään ja lapsiin liittyvää kysymystä ehkäisyn käytöstä. Lisäksi television ohjelmien katselu todettiin tuolloin uskovaiselle kodille sopimattomaksi.

Kotimaa

Monday, July 03, 2006

KRISTIINAN TARINA

Surullinen tositarina 1980-luvun hoitokokouksista, joka johti lopulta kahden ihmisen itsemurhaan.

Tarinasivulle TÄSTÄ.

TUNNETTUJA HENKILÖITÄ

Hautamäki, Aimo = Pastori, puhujaveli ja SRK:n pääsihteeri.

Havas, Wäinö [1898-1941] = Kirkkoherra, puhujaveli, kokoomuksen kansanedustaja, runoilija ja sotasankari. Suomen historian ainoa rintamalla kaatunut kansanedustaja. Havas oli vapaaehtoisena mukana viidessä sodassa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni ja toimi komppanianpäällikkönä jo heimosodissa. Kaatui Suojärvellä ollessaan pysäyttämässä neuvostoliittolaista hyökkäysvaunua 21.08.1941.

Kalliokoski, Terho = Ruokakeskon toimitusjohtaja ja Kesko-konsernin johtoryhmän jäsen

Karjula, Kyösti = Kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Kerola, Inkeri = Kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Lohi, Seppo = Filosofian tohtori, Simon kirkkoherra ja Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti. Lohi on julkisestikin arvostellut vanhoillislestadiolaisten 1970 -luvun vääristymiä, mm. oppia "Jumalan Huoneenhallituksesta", jossa seurakunnalla on Jumalan valtuudet ja se on erehtymätön.

Lääkkö, Matti = SRK:n johtokunnan puheenjohtaja. Sekaannusten välttämiseksi kerrottakoon että Lääköllä on Matti niminen poika.

Mäntylä, Kauko = SRK:n puheenjohtaja vuosina 1978-1983.

Nissilä, Keijo = Teologian tohtori. Hävisi piispanvaalit Samuel Salmelle, joka aloitti Oulun hiippakunnan piispan työt v. 2001. Puolsi naispappeutta.

Peltokorpi, Terhi = Entinen kansanedustaja. Nousi kansanedustajaksi heinäkuussa 2004 Anneli Jäätteenmäen tultua valituksi Euroopan parlamenttiin. Suomen Keskusta. Linkki

Pentikäinen, Antti = Kirkon ulkomaanavun johtaja. Presidentti Martti Ahtisaaren entinen neuvonantaja.

Pentikäinen, Mikael = Toimitusjohtaja, Sanoma-WSOY. Suomen tietotoimisto Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Rauhala, Niilo = Kemiläinen runoilija ja pappi. Vuoden 1986 virsikirjassa on kolmetoista Rauhalan kirjoittamaa virttä ja lisäksi monia suomennoksia ja muokkauksia 164 virressä. Osallistunut asiantuntijajäsenenä raamatun käännöskomiteaan ja kirkon virsikirjakomiteaan sekä Siionin laulut -kokoelman uudistustoimikuntaan.

Reinikainen, Erkki [1919-2006] = Eversti evp. SRK:n puheenjohtaja vuosina 1978-1992.

Rintala, Paavo [1930-1999] = Kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu näytelmiä, kuunnelmia ja romaaneja. Romaanit Sarmatian Orfeus [1991] ja Aika ja uni [1993] olivat Finlandia-ehdokkaita. Kääntyi elämänsä loppupuolella vanhoillislestadiolaisuuteen.

Särkiniemi, Seppo = Pappi ja kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Typpö, Leonard [1868-1922]= Oli kansanedustaja, runoilija, maanviljelijä ja puhujaveli Kalajoelta. Puolue oli aluksi Suomalainen Puolue ja myöhemmin Kansallinen Kokoomus.

Tölli, Tapani = Kunnanjohtaja ja kansanedustaja. Suomen Keskusta. Linkki

Vaherjoki, Eino = SRK:n puheenjohtaja vuosina 1960-1978.

Sunday, July 02, 2006

SUOMI - LESTA - SUOMI -SANAKIRJA

[Kaanaankieliset] Sanonnat merkitty "heittomerkein".

Ajallinen, Maallinen = Kaikki mikä ei ole hengellistä tai hengellistettyä; Toisarvoista ajattoman eli taivaallisen rinnalla; Voidaan liittää lähes minkä tahansa sanan eteen vähättelemään omaa tai toisten saavutuksia

Alkoholi = Synti, paitsi ehtoollisviinissä

Armo, Jumalan armo = Jumalan armo joka on vain vanhoillislestadiolaisilla; Armo joka siirtyy vain vanhoillislestadiolaisten välityksellä ihmisestä toiseen; Vanhoillislestadiolaisen opin mukaan Jumala ei voi armahtaa ihmistä suoraan, vaan välittäjänä täytyy olla joku vanhoillislestadiolainen; Armo vapauttaa ihmisen synnin vallan eli kuoleman alta, mutta tämä armo on siis vain vanhoillislestadiolaisilla

Ehkäisy = Synti, joka vastaa murhaa; Ehkäisyn ehdottomuus on vaihdellut hieman eri aikoina; Ehkäisykielto tuli ajankohtaiseksi ehkäisyvälineiden lanseeramisen aikoihin: kiellon jälkeen lestadiolaisperheiden keskikoko on aavistuksen suurentunut; Ehkäisykiellosta huolimatta vanhoilliset eivät koe olevansa lähempänä katolisia kuin protestantteja; Rakastelusta kieltäytymistä/pidättäytymistä esim. äidin jaksamisen vuoksi ei katsota ehkäisyksi; Hieman yllättäen koeputkihedemöitys [hedelmöityshoidot] ovat sallittuja, tällöin kuitenkin pariskunta voi käytännössä itse päättää lapsiluvustaan, sikäli kun hoidot onnistuvat
[ Päivämies 1967: "Silloin kun nähdään odottava äiti kuolemanvaaran edessä, saa kristitty myös nähdä Jumalan tahdon ja alistua tarvittaessa äidin hengen pelastamiseksi välttämättömään."
Päivämies 1974: "...Perhesuunnittelu on synti kaikissa muodoissaan. Ei voi tulla kysymykseen kalenterin seuraaminen, ei edes yhteisestä sopimuksesta erillään oleminen...se on Jumalan Sanan mukaan sallittu vain hetkeksi sairauden vuoksi. Mutta sairauttakaan ei saa tehdä pahemmaksi kuin se todellisuudessa on ja näitä tekosyitä käyttää väärään tarkoitukseen."
Päivämies 14.2.1979: "Ei milloinkaan eikä missään muodossa ihmiselämän ehkäisy tule Jumalan lapsilla kysymykseenkään. Jumalan lapsina me tiedämme, että se on Pyhä asia Jumalan elämä, ja elämän mahdollisuudet on kätketyt juuri siemeneen. Siksi ei missään muodossa ehkäisyä ole hyväksytty. Vaikka niinkin kävisi että uskovainen äiti taikka lapsi kuolisi synnytyksessä, taikka odotusaikana, niin he pääsisivät taivaaseen."
Päivämies 12.10.2005: "Vaikean sairauden tai muun ylitsepääsemättömän esteen edessä voidaan joutua ratkaisuun, jonka seurauksena uusi raskaus ei ole enää mahdollinen."]

Ekumenia = Perkeleellinen suuntaus [vrt. Jeesuksen rukous: Joh. 17:21 Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.]

Elävä kristillisyys = Vanhoillislestadiolainen yhteisö

Elävä usko = Oikea usko; Vanhoillislestadiolaisten usko; Kuolleen uskon vastakohta, kts. Kuollut Usko

Epäuskoinen, Epäuskovainen, Eikkari = Muut kuin vanhoillislestadiolaiset; Helvettiin joutuva syntinen

Eriseura, Eriseurat = Muut lestadiolaissuunnat

Firma = kts. Rauhanyhdistys

Gospel, Gospelmusiikki = kts. Väärä Musiikki

"Hakomaja yrttitarhassa" = Vanhoillislestadiolaisten seurakunta; Käytetään seurapuheissa kun tarkoitetaan sitä kuinka muut ihmiset muka näkevät heidän seurakuntansa vaatimattomana, sekä myös siten, että inhimillisistä virheistä huolimatta juuri tämä "hakomaja" on se oikea Valtakunta [erehtymätön seurakunta siis onkin erehtyvä?] [Jes. 1:8 Mutta mitä vielä Zionin tyttärestä jäänyt on, se on niinkuin maja viinamäessä, ja niinkuin hakomaja yrttitarhassa, niinkuin hävitetty kaupunki.]

Helluntailainen = kts. Omavanhurskas, Epäuskoinen; Hihhuli

Hoitokokous, Hoitokokoukset = Kokous, jossa esim. julkilangennutta tai eri tavoin uskon asioista ajattelevaa uskonveljeä tai -sisarta hoidetaan, eli ojennetaan, usein usean puhujaveljen voimin; 1970-luvun hoitokokouksissa satoja, jopa tuhansia, seurakuntalaisia erotettiin vajavaisin ja mitä ihmeellisimmin perustein seurakuntayhteydestä ja jopa suvustaan; Hoitokokoukset ovat vanhoillislestadiolaisuuden vaiettua lähihistoriaa, jonka jäljiltä tuhannet ihmiset sekä vanhoillislestadiolaisuudessa että sen ulkopuolella etsivät yhä anteeksipyyntöä ja omaa uskonnollista identiteettiään; Hoitokokoukset ovat yhä käytössä, joskin pienemmässä mittakaavassa; Hoitokokouksia perustellaan seuraavalla raamatun kohdalla: Matt 18:15-18 Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi. Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla. Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani. Totisesti minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa.
LINKKI 1, LINKKI 2

"Hyvän omantunnon liitto" = Usein seurapuheessa käytetty termi; Tarkoittanee liittoa jonka Jumala tekee ihmisen kanssa ja jonka merkkinä on kasteen sakramentti, joka Jumalan puolelta pitää mutta ihmisen puolelta pettää; Perustuu seuraavaan Raamatunjakeeseen: 1. Piet. 3:21 Tuon esikuvan mukaisesti teidät pelastaa nyt kaste, ei siksi että te siinä luovuitte saastaisesta elämästä, vaan koska Jumala teki kanssanne hyvän omantunnon liiton. Sen perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus..

Isien perinnäissäännöt = Muodostavat suuren osan vanhoillislestadiolaisten opista; Sanana vanhoillislestadiolaisille tuntematon

Isot, Isot seurat = Suurissa kaupungeissa [mm. Helsinki, Oulu, Jyväskylä] pidettävät seurat, jotka kestävät usein kaksi päivää ja joissa on seurapuheita aamusta iltaan, usein Isojen Seurojen yhteydessä on ehtoolliskirkko, Isot Seurat ovat yleensä viikonloppuisin tai loma-aikoina

Iso teltta = Suviseurojen pääteltta, jonne mahtuu tuhansia ihmisiä istumaan. Suviseurasaarnat saarnataan täältä. kts. Suviseurat

Jeesus Kristus = Lähes kuriositeetti, joka vaikuttaa taustalla ja vanhoillislestadiolaisten välityksellä, vaan ei suoraan.

"Joka parannuksen teon huomiseen siirtää, se vuoteensa helvettiin rakentaa." = Alistu vl-uskoon nyt heti, sillä huomenna voit jo olla helvetissä

"Jolla ei ole seurakunta äitinä maan päällä, sillä ei ole Jumalaa isänä taivaassa." = Tehdään joukkoon kuulumisesta autuuden ehto. Usein myös valehdellaan että kyseinen fraasi löytyisi Raamatusta, missä sitä ei kuitenkaan ole. Sanotaan myös suoraan muodossa: ”Jumalalla ei ole yksinäistä lasta.” Tämä on kuitenkin puhtaasti vl:ien omaa Raamatun ulkopuolista opetusta.

JR = lyhenne: Jumalan Rauhaa; Jumalan Rauhaan

JT = lyhenne: Jumalan Terve

Jumalan huoneenhallitus = Ainakin 1970-luvun hoitokousten aikaan Rauhanyhdistysten ja SRK:n johtokunnan jäsenet

"Jumalan rauhaa!" "Jumalan rauhaan" = Tervehdys, sanotaan vain muille vanhoillislestadiolaisille: Näkemiin; Nähdään; Moikka; Jää Jumalan rauhaan

"Jumalan sana tuomitsee, emme me!" = Ylimielinen defenssi siihen, että joku sanoo heidän tuomitsevan muita, tai pyytää heitä näyttämään mikä hänen omassa uskossaan on väärin heidän uskoonsa verrattuna; Jumalan sana kyllä tuomitsee, mutta raamattua tuntemattomat lestadiolais-rahvaat eivät näytä [tai halua] ymmärtävän ketkä se tuomitsee: ne, ja vain ne, jota eivät uskoo Jeesukseen Kristukseen vapahtajanaan.

"Jumalan terve!" = Tervehdys vanhoillislestadiolaiselta toiselle, näppärin tapa erottaa ei-lestadiolaiset lestadiolaisista: Terve, olen uskovainen; Terveisiä Jumalalta; Moi

Jumalan valtakunta = Vanhoillislestadiolainen yhteisö

Kaanaan kieli = Koostuu muutamista Raamattuun perustuvista sanoista ja sanonnoista, esimerkiksi "käydä armolähteen luo" [pyytää synnit anteeksi]

"Kaikki epäilykset, kiusaukset ja matkan viat anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä." = Kun epäilet jotain vanhoillislestadiolaisuuden kymmenistä omituisista opinkappaleista, ei hätää, uskot vaan epäilyksesi anteeksi niin voit hyvällä omalla tunnolla jatkaa matkaasi "Jumalan Valtakunnassa". Tai kun väsyt lapsitaakkasi alle, ei huolta, usko vain kiusaukset ja matkaväsymykset anteeksi, ja voit taasen jatkaa kilvoittelua kepein mielin. Ei turhia teologisia vääntöjä, ei tasavertaista debattia, usko vain lapsellisesti, usko usko usko: ja katso, sinä pelastut!; Perkeleellinen oppi, joka tekee itseasiassa jo vanhoillislestadiolaisen opin epäkohtien mietiskelystä saati julkisesta arvostelusta, sekä omasta väsymyksestä synnin. Synti on tietysti aina synti, eikä sitä pidä puolustella, mutta se mikä ei ole syntiä, ei ole syntiä! [Matt. 11:28 Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.]

Kiitäjämummo = Vanhus (heitä oli joskus useitakin), joka suviseurojen isossa teltassa vuodesta toiseen ylisti Herraa Jeesusta Kristusta. Hän tiesi keneen luottaa, hän pääsi hääaterialle Herransa luokse. Sittemmin on kiitos isossa teltassa hiljentynyt.

Katkera, Katkera henkilö = Entinen vanhoillislestadiolainen; Eronnut vanhoillislestadiolainen; Erotettu vanhoillislestadiolainen; Entinen vanhoillislestadiolainen joka arvostelee vanhoillislestadiolaisia

Kirkko, Kansankirkko,Suomen evankelisluterilainen kirkko = Maallistunut kirkko-instituutio, jota on hyvin sopivaa arvostella; Kirkkolaitos jonka muut jäsenet tuomitaan lauseiden välissä kadotukseen, mutta jossa halutaan kuitenkin itsepintaisesti pysyä

Kirkkouskovainen = kts. Omavanhurskas

Kuollut usko = Elävän Uskon vastakohta, kts. Elävä Usko

Kuuliainen, Kuuliaisuus = Ehdoton kuuliaisuus seurakuntaa kohtaan; Kyseenalaistamisen ja järjen käytön kieltäminen uskon asioissa; Seurakunnan, eli seurakuntavanhinten, ohjeiden meneminen etusijalle kaikissa oman elämän osa-alueissa; Kuuliasuudesta kieltäytyminen on tottelemattomuuden synti; Kuuliaisuus on hoitokokousten ja yleisen pelottelun polttoainetta

Kärppämatsi = Jääkiekko-ottelu Raksilan jäähallissa; Täältä voit bongata yllättävän monta vanhoillislestadiolaista jääkiekon ystävää

Kärpät = Oululainen jääkiekkojoukkue

Lesta, Lessu, Lestis, Lebe = [lievähkö] Haukkumanimi; Myös lyhenne

LLC = Laestadian Lutherical Church: USA:n vanhoillislestadiolaiset

Lähetystyö, Lähetysseurat = Sotkamossa SRK:n tiedotustilaisuudessa [Päivämies 12.07.2006] : "Tilaisuudessa haluttiin tietää, mikä on SRK:n kanta lähetystyöhön ja miksi se ei tee yhteistyötä Luterilaisen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen kanssa. Kysymykseen vastattiin, että sydämemme ovat avoimia lähetystyölle. Jumala avaa ovet työlle. Kun ulkomailta tulee seurapyyntö, pyrimme siihen vastaamaan. Toisaalta emme ole tunkeutumassa työhön sinne, minne pyyntöjä ei tule. Pääperiaatteemme on toimia lähetystyössä itsenäisesti."

Maallinen = kts. Ajallinen

Musiikki = Isänmaalliset Laulut; Klassinen musiikki; Marssimusiikki; Siionin Laulut; Virret

Nainen = Nainen on ennen kaikkea äiti; " YTM, toimittaja Päivi Alasuutari on tutkimuksessaan Ehkäisyn kiellon synty ja umpikuja vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä todennut, että VL-liikkeessä osuvampi sana mies-käsitteen rinnalle olisikin ”äiti”.

Alasuutari tutki Päivämies-lehden kirjoituksia vuosikymmenien ajalta ja havaitsi, että miehen käsitteen rinnalla ei kirjoituksissa käytetä lainkaan sanaa "nainen". Miehelle rinnakkaiseksi käsitteeksi nousee "äiti". Nainen-sana on vaiettu, naiseutta ei ole herätysliikkeessä olemassa muutoin kuin äitiytenä. Miehestä sen sijaan puhutaan sekä miehenä että jonkin verran isänä. Tosin isyyspuhe on tullut mukaan lehden kirjoituksiin vasta viime vuosina.

Alasuutari toteaa, että lestadiolaisuudessa käsite ”nainen” ymmärretään selkeästi eroottisena vihjeenä, ja se liitetään seksuaalisuuteen. Naiseudessa korostuu miehen halun kohteeksi nouseva naisen seksuaalisuus. Lestadiolaisuudessa naiseus on siten ennen kaikkea seksuaalisuutta. Nainen nähdään vl-liikkeessä miehen objektivoivan halun kautta. Ja kun seksuaalisuus taas on syntiä ilman lisääntymistarkoitusta, naiseus ilman äitiyttä on siten syntiä. Tästä synnillisestä leimasta johtuen nainen-sanan käyttöä vältellään systemaattisesti.

Naisen tarkasteleminen hartauskirjoituksia julkaisevassa lehdessä pelkästään seksuaaliobjektina herättää monia kysymyksiä. Ennen kaikkea tämä osoittaa miten syvällä miehinen, naisia alistava ja objektivoiva vallankäyttö on tässä herätysliikkeessä. Alistuksen välineenä uskonto toimii erityisesti symbolisen ja kulttuurisen vallan kautta linkittämällä seksuaalisuuden, synnillisyyden ja naisten ruumiillisuuden toisiinsa.

Alasuutari, P. (1992) Ehkäisyn kiellon synty ja umpikuja vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä. Sosiologia 1992, nro 2, s. 106–115. "

Omavanhurskas = Muut kristityt

Opisto = Joku kolmesta kristillisestä kansanopistosta: Jämsä, Ranua tai Reisjärvi; Pieni osa vanhoillislestadiolaisista nuorista käy vuoden kestävän opistovuoden.

Oppi, Oikea oppi = Vanhoillislestadiolaisten uskonkäsitys, jossa vain heillä on oikea oppi raamatusta ja kristinuskosta; Vain oikeassa opissa voi pelastua, eli vain vanhoillislestadiolaiset voivat pelastua koska vain heillä on oikea oppi; Varsin heppoinen kehäpäätelmä jolla saadaan lisättyä lahkon koossapitävää "vain-me-oppia"

"Ovet katua vasten suljetaan" = Oman itsesi vuoksi käänny vl-uskoon nyt heti, sillä huomenna etsikkoaikasi voi olla jo ohi! [Saarn. 12:1.4Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet, jotka eivät sinua miellytä, ennen kuin auringon valo, kuu ja tähdet himmenevät ja sadetta seuraavat yhä uudet pilvet. Silloin talon vartijat vapisevat, soturit painuvat kumaraan ja jauhajanaiset, vähiin käyneet, ovat jouten. Ikkunoista kurkistelijat jäävät pimeään, kadun kaksoisportit suljetaan, myllyn ääni heikkenee ja ohenee linnunlaulun kaltaiseksi ja laulun kaikki kaiut vaimenevat.]

Politiikka: Keskusta tai kokoomus; SRK:n tiedotustilaisuus Sotkamossa 2006 [Päivämies 12.07.2006] : "Tiedotusvälineiden edustajia kiinnosti esimerkiksi poliittisiin puolueisiin kuuluminen. Heille kerrottiin, että osallistumme yksityisinä ihmisinä politiikkaan ja puolueisiin, jotka eivät ole hengeltään ateistisia tai joiden toiminta ei ole repivää."

Puhuja, Puhujaveli = Seurakunnan vanhin; Seuroissa puhuva henkilö; Pastori tai Maallikkosaarnaaja; Raamatun Opettaja; Vain puhujat selittävät raamattua seuroissa; Puhuja on aina mies; Lähes kaikki teologisen koulutuksen saaneet miehet ovat puhujia; Puhujista 85-90% on ns. maallikkosaarnaajia, eli heillä ei ole teologista koulutusta; Seuroissa puhujille katetaan ilmaiset pullakahvit ja he syövät usein sakastissa kyseisen RY:n johtoryhmän kanssa

Pyhän Hengen virka, Pyhän Hengen pappeus = Usko syntyy toisen Pyhän Hengen omistavan ihmisen julistaessa Jumalan sijaisena synninpäästön, jolloin synnit annetaan anteeksi myös taivaassa; Raamatusta ei löydy tukea sille että usko syntyisi vasta sitten kun ihminen kuulee sanallisen synninpäästön. Eli Pyhä Henki on tässä opissa ikään kuin jonkinlainen viestikapula; Raamatusta ei löydy Pyhän Hengen Virkaa. vrt. Joh. 3:8 Henki puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.

Päivämies = erisn.; SRK:n julkaisema viikkolehti jota luetaan vanhoillislestadiolaisuuden piirissä huomattavasti enemmän kuin raamattua; Lehteen päätyvät kirjoitukset tarkastetaan ja tarpeen vaatiessa sensuroidaan tarkasti, siksi yleisilme on viikosta toiseen sama riippumatta siitä ketkä sinne kirjoittavat; Vanhoillislestadiolaisuuden pää-äänenkannattaja; Lehti tavoittelee ulkoasussaan vanhaa tyyliä mikä symbolisoi liikkeen muuttumattomuutta ja kieltäytymistä tämän ajan vaatimuksiin PÄIVÄMIES

"Päiväsi on kuin voimasi" = Kyllä Jumala antaa voimia jos antaa lapsiakin. Valitettava totuus on että niitä voimia ei aina löydykään. [5. Moos. 33:24-25: "Ja Asserista hän sanoi: "Siunattu olkoon Asser poikien joukossa. Olkoon hän veljiensä lemmikki, ja kastakoon hän jalkansa öljyyn. Rautaa ja vaskea olkoot sinun salpasi; ja niinkuin sinun päiväsi, niin olkoon sinun voimasikin."]

Raamattu = Oikea käännös on vuoden 1776 tai 1933/38 Raamattu; Kirja, jota vain puhujat ja omavanhurskaat hihhulit lukevat; Kirja jonka sanotaan olevan vanhoillislestadiolaisuuden perusta, mutta jota ei kuitenkaan juuri lueta RAAMATTU

Rakkaus = Rakkaus ja välittäminen muita vanhoillislestadiolaisia kohtaan; Jossain määrin myös muita ihmisiä kohtaan, vrt. Matt. 5:46 Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin?

Rauhanyhdistys, RY, Yrkkä, Firma = Rakennus: rakennuksessa pidetään seuroja ja mm. hääjuhlia, Suomessa on n. 200 rauhanyhdistystä; Yhdistys: yhdistyksellä on lakisääteinen johtokunta joka vastaa mm. käytettävistä varoista ja yhteydenpidosta viranomaisten kanssa

Risti = Kristinuskon symboli; Muistuttaa meitä Jeesuksesta Kristuksesta, meidän Herrastamme; Tänä vuonna [2006] sitä ei jostain syystä laitettu Suviseurojen juhlaporttiin eikä Ison Teltan puhujakorokkeeseen. kts. Suviseurat, Iso Teltta

SFC = Sveriges Fridsföreningarnas Centralorganisation: Ruotsin rauhanyhdistysten keskusyhdistys

Seurakunta-äiti, Saara-äiti = Vanhoillislestadiolaisten seurakunta; Samoin uskovien uskonyhteisö; Vanhoillislestadiolaisten epäjumala no.1; Maailmankaikkeuden suurin auktoriteetti [Huom. Kristillisessä perinteessä seurakunnan tehtävä on viedä evankeliumia eteenpäin ja vahvistaa uskovia uskossa ja yhteydessä yms. Mutta Raamattu ei tunne mitään "seurakunta-äitiä", joka on itsetarkoitus, olemassa vain itseään varten ja joka on ehdoton auktoriteetti. Raamattu on auktoriteetti, ei seurakunta.]

Seurat = Päätoimintamuoto, usein pari kertaa viikossa pidettävä hartaustilaisuus, jossa 1-2 seurapuhetta ja useita lauluja sekä yleensä myös kahvitauko joko puheiden välissä tai jälkeen; Pienillä paikkakunnilla seuroja on harvemmin, isoissa kaupungeissa kuten Helsingissä ja Oulussa seuroja saattaa olla kolmenakin päivänä viikossa

Sion, Siioni = Vanhoillislestadiolainen yhteisö

Siionin Laulut, Sinkkarit = 259 hengellisen laulun kokoelma; Virsien tyylisiä hartauslauluja; Usein mollivoittoisia; Vanhoillislestadiolaisilla on käytössä "Siionin laulut ja virret" -laulukirja jossa on sekä siionin laulut että evlut. kirkon virsikirja yksien kansien välissä; Vuoden 2006 suviseuroissa julkaistiin uusia siioninlauluja; Tietoa sensuroiduista Siionin Lauluista Admatan sivulla

Siionin Lähetyslehti = Kuukausittain ilmestyvä julkaisu; Enemmän opillinen ts. teologinen kuin Päivämies; Yleensä myös venäjän- ruotsin- viron tai saksankielisiä käännöksiä teksteistä, Lue Siionin Lähetyslehteä täältä; kts. Päivämies

Sisar, Uskon sisar = Naispuolinen vanhoillislestadiolainen

Sopiva musiikki, Hyvä musiikki, Uskovaiselle sopiva musiikki = kts. musiikki

SRK = Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, toimisto Oulussa, Monet eivät tule ajatelleeksi, että SRK on sekä hengellinen, että poliittinen toimija; SRKn nettisivuilla lukee seuraavasti: "SRK:n ja rauhanyhdistysten tarkoituksena on niiden sääntöjen mukaan "herättää ja elvyttää kristillistä uskonelämää sekä edistää kristillissiveellisten elämätapojen, kansanraittiuden ja isänmaallisen mielen vakiinnuttamista kansan keskuudessa."" Linkki 1 Linkki 2

Suviseurat, Suvarit, Suvikset = Kesäjuhlat, usein pohjois-suomessa pidettävät monta päivää kestävät seurat kesä-heinäkuun vaihteessa, kävijöitä yleensä 60 000 - 70 000 lapset mukaan luettuina SUVISEURAT

Talostella = Asustaa/kulkea "Jumalan Valtakunnan" mukana

The Voice of Zion = USA:n vanhoillislestadiolaisten vastine Päivämiehelle, kts. Päivämies

”Ulkopuolella ovat koirat, noidat, huorat, murhaajat ja kaikki jotka valhetta rakastavat.” = Kaikki muut ovat pahoja ihmisiä. Kyseinen kohta löytyy ilmestyskirjasta, mutta kohdasta missä kuvataan lopullista taivasta, ei mitään maanpäällistä seurakuntaa. [Ilm. 22:13-16 Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. "Autuaita ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin. Ulkopuolelle jäävät koirat ja noidat, irstailijat, murhaajat ja epäjumalien palvelijat ja kaikki, jotka rakastavat valhetta ja noudattavat sitä. "Minä, Jeesus, olen lähettänyt enkelin luoksenne, jotta seurakunnat saisivat tämän todistuksen. Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti."]

Usko = Tärkeämpi kuin Jeesus

"Usko ei ole järjen asia!" = Älä sekoita luojan luomaa järkeäsi uskon asioihin. Usko vain "lapsen lailla" mitä papat puhujapöntöstä sinulle kertovat, sillä onhan itse Pyhä Henki heidät puhujaveljiksi asettanut. Ja jos epäilet jotain, saat [ja sinun pitääkin] uskoa epäilyksesi anteeksi.

Uskovainen = Vanhoillislestadiolainen

Vaino = Vanhoillislestadiolaisiin kohdistuva vaino uskon tähden, joka ympäröi seurakuntalaisia ajoittain mm. haukkumisina [lesta], sukupuolivalistuksena kouluissa ja heidän raamatun vastaisten oppiensa kyseenalaistamisena [vrt. kristittyjen vainot entisissä ja nykyisissä sosialistimaissa, noitavainot, alkuseurakuntien vainot, Stefanuksen kivitys]

Veli, Uskonveli = Miespuolinen vanhoillislestadiolainen

Viihde = Elokuvat, Maailmallinen Musiikki, Huippu-urheilu yms. lukemattomat ajanviettotavat jotka ovat vieraannuttamassa vanhoillislestadiolaisia omasta seurakuntayhteydestään; Ehdottoman vaarallista ja sanaa käytetäänkin pelotusmielessä usein; Kiellettyä, paitsi jos viihde on sopivan amatöörimaista ja/tai huonoa, vrt. leirien sketsi-illat, omat jalkapallovuorot, kuntourheilu

VL = lyhenne: vanhoillislestadiolainen

Väärä musiikki, Huono musiikki, Maailmallinen musiikki = mm. Dance, Gospel, Hip-Hop, Iskelmä, Pop, Rock; Periaatteessa ehdottoman kiellettyä, Pohjoissuomessa kuitenkin esim. iskelmä- ja dancemusiikki nuorison keskuudessa yllättävän suosittua, etelässä kuunnellaan myös poppia ja rockia, kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin valtaväestön keskuudessa; Gospel on tabu, kukaan vanhoillislestadiolainen ei kuuntele gospelia

Väärä rauha = Jeesuksen Kristuksen rauha ja ilo sydämessä, joka muilla[kin] kristityillä on

Väärävanhurskas = kts. Omavanhurskas

LINKKEJÄ

Admatan hieno lestadiolaisblogi
Avoin keskustelupalsta
Eronneen tarina
Infoa lestadiolaisuudesta
Juhani Raattamaa
Keskustelupalsta - Avoin Palsta
Keskustelupalsta - Entiset VL:t
Keskustelupalsta - Keskustelua VL:sta
Keskustelupalsta - Lars-Leevi [huom. ei tämän sivuston tekijöiden!]
Keskustelupalsta - Suomi24
Lapin Maria
Lars Levi Laestadius
Martti Luther
Näin he uskovat
Näin he uskovat (2)
Raamattuhaku
SRK:n nettisivut
Yleistä infoa

Lars Levi Laestadius [1800-1861]

Luterilaisen kirkon pappi, tiedemies ja Lapin erämaiden palavasieluinen saarnamies. Laestadius tuskin hyväksyisi kaikkia nykypäivän vanhoillislestadiolaisuuden oppeja.

"Kristillisyys ei anna sitoa itseään siihen tai tuohon uskontunnustukseen, joka kuitenkin on ihmistyötä, olkoon se sitten kuinka puhdasoppinen tahansa. Ei, vaan oikea kristillisyys on itse vapaa ja tekee vapaaksi niin kuin on vapaa se henkikin, joka herättää oikean kristillisyyden. Se vapauttaa kirjaimen orjuudesta. Sillä teidät on kutsuttu vapauteen, ei siihen lihalliseen vapauteen, jota maailman lapset ylistävät ja tavoittelevat, vaan hengen vapauteen, jota kristillinen elämä juuri on, sillä kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi.. ..Jos Paavali nousisi tänään kristinuskon kirkkaasta aamusta tai Johannes Kastaja heräisi kristinuskon uudestakuusta tai Luther nostaisi päänsä pian sammuneen kristinuskon iltahämärän raunioista, mitä sanottavaa luulisitte näillä miehillä olevan, kun he saisivat nähdä koko kristikunnan hajonneen niin moniin lahkoihin ja puolueisiin, joista jokainen uskoo olevansa oikeaoppinen? Useammin kuin kerran he varmaan valittaisivat ja vuodattaisivat katkeria kyyneleitä sen kauhistavan sokeuden ja hirveän pimeyden tähden, jolla sielunvihollinen on kaatanut ja vallannut sokean maailmanjoukon. Se menee kuin sikalauma pohjattomuuteen, kun sudet ajavat sitä takaa eli on kuolleen kirjaimen raskaan rautaikeen alla tarttunut saatanan verkkoihin." Otteita Laestadiuksen tarkastussaarnasta Sorselessa 27.01.1844

Linkki 1, Linkki 2, Linkki 3

Matti Lääkkö

Lääkkö oli Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtaja vuodet 1992-2007.

Linkki

Aimo Hautamäki

Hautamäki on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri.

Ari-Pekka Palola

Palola on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) kustannuspäällikkö.

---
PALAA PÄÄSIVULLE TÄSTÄ